Σύμφωνα με τον Πίτερ Ασπντεν, τον καλλιτεχνικό συντάκτη των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που η μητέρα του είναι από τη Λαμία, το «ελληνικό πρόβλημα» είναι ουσιαστικά μια οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Και η αντιπαράθεση αυτή έχει μετατραπεί σε μια μάχη για την ευρωπαϊκή ψυχή. Από τη μία πλευρά είναι ένας λαός μεθοδικός, αυστηρός, λιτός. Από την άλλη ένας λαός αυθόρμητος, που σπάει πιάτα, κάνει γυμνισμό στις παραλίες και αγαπάει τη ζωή. Ποιος θα νικήσει;

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, πάλι, το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Γι’ αυτό και όποτε δημιουργείται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τηλεφωνεί στη Μέρκελ και ζητεί τη βοήθειά της. Εκείνη είναι πολύ θερμή μαζί του, εκφράζει την κατανόησή της για τις θυσίες του ελληνικού λαού και παραπέμπει το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Αυτοί οι τελευταίοι, αδερφέ μου, είναι τελείως ξενέρωτοι. Ολη την ώρα ασχολούνται με αριθμούς. Τους αναλύει ο Βαρουφάκης την «παγίδα της λιτότητας» κι εκείνοι τον ρωτούν επίμονα πώς θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Τίποτα δεν καταλαβαίνουν από την ελληνική ψυχή. Χώρια που τα βράδια πάνε και τρώνε σε κάτι βαρετά εστιατόρια, όπου δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να κάνεις μια δημιουργική συζήτηση με έναν κουκουλοφόρο με αρχές –η σημαντικότερη των οποίων είναι ότι δέρνει μόνο άνδρες και ποτέ γυναίκες.

Σε ένα βιβλίο της που έγραψε το 1935 και τιτλοφόρησε «Η τυραννία της Ελλάδας επί της Γερμανίας», η βρετανίδα φιλόλογος Ελίζα Μπέτλερ εξέτασε τις ζωές του Γκαίτε, του Σίλερ, του Χέλντερλιν, του Χάινε και του Βίνκελμαν και συμπέρανε ότι το πάθος τους για την Ελλάδα σχεδόν τους κατέστρεψε. Ολοι αυτοί οι γερμανοί διανοούμενοι ήθελαν να κατακτήσουν την ελληνική ομορφιά, να ξεθάψουν τους θαμμένους θησαυρούς, να αναστήσουν τους θεούς. Αλλά υπέκυψαν σε ένα είδος κατάρας: ένας δολοφονήθηκε, ένας άλλος πέθανε ξαφνικά, δύο τρελάθηκαν, ένας έπεσε θύμα μεγαλομανίας.

Ισως λοιπόν έτσι να εξηγείται αυτό το άσβεστο μίσος των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας και την υπερήφανη κυβέρνησή της: φοβούνται την κατάρα. Κραδαίνουν τα νούμερα για να μην τους μαγέψει η ελληνική ομορφιά.