Μετά από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, τέσσερα άγρια ζώα – δύο αρκούδες και δύο λύκοι – μετακομίζουν στα Καταφύγια του «Αρκτούρου», όπου και θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκων και αρκούδων.

Η όλη διαδικασία απελευθέρωσης των ζώων ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια από την οργάνωση και με τη στήριξη των πολιτών, συγκεντρώθηκαν 30.000 υπογραφές, με τις οποίες η κοινωνία απαιτούσε την απομάκρυνση των λύκων και των αρκούδων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε πάρκο με οικόσιτα ζώα και τη μεταφορά των δύο λύκων και των δύο αρκούδων στα πρότυπα Καταφύγια του «Αρκτούρου» στις Αγραπιδιές και το Νυμφαίο, αντίστοιχα.

Η μεταφορά των ζώων θα γίνει σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ήδη από το 2011 ο «Αρκτούρος» σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχαν καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο», ο οποίος υλοποίησε την έρευνα στην Ελλάδα, απέδειξε ότι ζωολογικοί κήποι στη χώρα μας όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.