Με μια ηλεκτρονική δήλωση στην οποία ο φορολογούμενος θα δηλώνει ότι καλύπτονται μια σειρά από προϋποθέσεις θα δίνεται διαβατήριο απαλλαγής από τον προληπτικό φόρο 26%, ο οποίος προβλέφθηκε με τον Νόμο 4321 ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο νόμος ορίζει ότι επιβάλλεται προληπτικός φόρος 26% σε κάθε συναλλαγή με χώρα προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι σαφώς χαμηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα. Η διάταξη προωθήθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει φρένο σε εικονικές τριγωνικές συναλλαγές οι οποίες στόχο έχουν την κλοπή ΦΠΑ, προκάλεσε όμως μεγάλες αντιδράσεις από εταιρείες οι οποίες έχουν καθ’ όλα νόμιμες συναλλαγές με χώρες προνομιακού καθεστώτος.

Ετσι, με σχέδιο απόφασης το οποίο αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη επιχειρεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι αν τηρείται μια σειρά προϋποθέσεων (μεταξύ των οποίων να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση ή επαναλαμβανόμενη συναλλαγή έως 10.000 ευρώ), με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης μέσα σε δέκα ημέρες από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα χορηγείται απαλλαγή από τον προληπτικό φόρο.

Αν δεν υποβληθεί δήλωση, ο φόρος 26% καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της δαπάνης και επιστρέφεται μέσα σε έναν μήνα αν διαπιστωθεί, ύστερα από έλεγχο, ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης. Σύμφωνα με την απόφαση, ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Μεγάλες αντιδράσεις

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων καθώς είναι πολλές οι εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλες συναλλαγές με αυτές τις χώρες