Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα και έντονες αναταράξεις στις αγορές, που ανεβάζουν στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων και γκρεμίζουν τις τιμές των μετοχών και των τραπεζικών ομολόγων. Οι δανειστές αναδεικνύουν πλέον ως νέο ορόσημο των διαπραγματεύσεων το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η συμφωνία για παράταση του προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε χθες βεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας, για την οποία πάντως σχολίασε ότι «θα μας αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους». Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για το Ασφαλιστικό, αφού παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα το σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές ανάγκες. Οπως είπε, «εργάζονται πολύ λίγοι και από αυτούς περίπου το ένα τρίτο με μαύρη εργασία».

Στην Αθήνα, εξάλλου, υπήρχε χθες η πληροφορία ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup, έπειτα από αυτό του Σαββατοκύριακου στη Ρίγα και πριν από το επόμενο προγραμματισμένο της 11ης Μαΐου. Προφανής στόχος το κλείσιμο συμφωνίας εγκαίρως για να αρχίσει η εκταμίευση της δόσης και να μην οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε απόλυτη ασφυξία.

Το σημερινό EuroWorking Group, το οποίο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, θα εξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες εντατικών συνομιλιών με τους δανειστές στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Brussels Group. Για τις συνομιλίες αυτές και οι δύο πλευρές μετέδιδαν θετικά μηνύματα, αλλά διαφορετικής χροιάς. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά μιλούσε για σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, αλλά η πλευρά των δανειστών περιόριζε τα καλά της λόγια στο κλίμα που επικρατούσε και λιγότερο στο περιεχόμενο και στην πρόοδο. Οι δανειστές τείνουν να μεταθέτουν για αργότερα τη συμφωνία και απλώς αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές για συνέχιση των συζητήσεων.

«Οι συζητήσεις γίνονται σε καλύτερο κλίμα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για ουσιαστική πρόοδο» σημείωνε χθες πηγή των δανειστών, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

Χαρακτηριστικά, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είχε δηλώσει πριν από μία εβδομάδα ότι τα όρια της υπομονής του έχουν εξαντληθεί, εμφανίσθηκε χθες με ανανεωμένα αποθέματα, αλλά χωρίς άλλα καλά νέα. «Η ένταση των συνομιλιών έχει βελτιωθεί τις τελευταίες 4-5 ημέρες, αλλά όχι σε βαθμό που να είναι ώριμες ώστε να καταλήξουμε γρήγορα σε αποφάσεις» είπε, προφανώς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής», συνέχισε. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά». Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, τα αβέβαια μηνύματα για την έκβασή τους, αλλά και η πληροφορία που δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Bloomberg για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη στρόφιγγα του ELA ανησύχησαν τις αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τους ελληνικούς τίτλους. Οι αποδόσεις των διετών τίτλων ξεπέρασαν το 30% για πρώτη φορά από το 2012, ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έφθασε το 13,69%. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 3,33%, με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν, στο μεταξύ, να ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης. Χαρακτηριστικά, ο Τζέισον Φέρμαν, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, είπε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη περικλείει σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η παρατήρηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το σχόλιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης ενός Grexit είναι περιορισμένοι.

«No Grexit» από Γιούνκερ και Τρισέ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε χθες κατά 100% το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία». Το ενδεχόμενο Grexit απέκλεισε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.