Το σκηνικό του διχασμού που επικρατεί εδώ και χρόνια αλλά εντείνεται το τελευταίο διάστημα στη Χαλκιδική μεταφέρθηκε χθες στην Αθήνα. Οι εργάτες – μεταλλωρύχοι από τη μια μεριά διαδήλωσαν διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά. Ακτιβιστές, από την άλλη, στάθηκαν απέναντι, συμπαραστεκόμενοι στους κατοίκους της Χαλκιδικής που πιστεύουν ότι η επένδυση εξόρυξης χρυσού θα βλάψει το περιβάλλον και τις ζωές τους.

Στον απολογισμό της ημέρας τίποτα δεν άλλαξε για κανέναν. Οι μεταλλωρύχοι –πλην των εκπροσώπων τους που επρόκειτο σήμερα να δώσουν συνέντευξη Τύπου –πήραν τον δρόμο της επιστροφής στον τόπο τους σχεδόν πριν ξεκινήσει η αντισυγκέντρωση των ακτιβιστών. Και η διαδήλωση εκείνων σκιάσθηκε από την απόπειρα αντιεξουσιαστών να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ γύρω από την κατειλημμένη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργάτες και συγγενείς τους –πάνω από 4.000 άνθρωποι που έφθασαν στην Αθήνα με κομβόι 82 πούλμαν –δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την πολυπόθητη δέσμευση από την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της εξόρυξης χρυσού και πλέον είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Αντιθέτως, μάλιστα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξακολουθεί να εμμένει στη θέση του ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται από την εταιρεία ως μοχλός πίεσης. Διαβεβαιώνει, όμως, ταυτόχρονα ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν θα χάσει τη δουλειά του.

«Αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων, δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των εργατών είχαν νωρίς το πρωί μια άκαρπη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αποστόλη Αλεξόπουλο. Δεν πήραν απαντήσεις στα βασικά τους ερωτήματα: αν δηλαδή θα προχωρήσει η επένδυση με ελέγχους ή όχι και γιατί δεν ολοκληρώνονται οι έλεγχοι που έχουν αρχίσει εδώ και δυο μήνες.

Τελικά οι εργαζόμενοι στα μεταλλουργεία περιορίστηκαν στην επίδοση ψηφισμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου και στην καναδική πρεσβεία στην Αθήνα (η εταιρεία εξόρυξης είναι καναδικών συμφερόντων).

Στο στόχαστρο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όμως, μπήκαν και τα μέσα ενημέρωσης: «Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία θάβουν όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις προβάλλουν τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ. Οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία επέστρεψαν στα χωριά τους στη Χαλκιδική. Εκεί όπου η υπόθεση των μεταλλείων έχει κάνει ακόμη και αδέλφια να μη μιλιούνται μεταξύ τους και συγχωριανούς να απειλούν ο ένας τον άλλον ανάλογα με τη στάση του καθενός στην υπόθεση. Τα επεισόδια της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν καινούργιοι κρίκοι στη μακριά αλυσίδα της εντεινόμενης σύγκρουσης. Οι διαδηλωτές από τις δύο πλευρές είχαν βρεθεί απέναντι με τις αστυνομικές δυνάμεις σε ρόλο διαιτητή –αν και οι διαμαρτυρόμενοι για την επένδυση είχαν υποστηρίξει ότι οι αστυνομικοί τούς χτυπούσαν μαζί με τους εργαζομένους. Εχουν προηγηθεί η καταδρομική επιχείρηση σε εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές που οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης με βαρύ κατηγορητήριο 20 κατοίκους της περιοχής, αλλεπάλληλες συγκρούσεις κατοίκων με δυνάμεις των ΜΑΤ, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Χρήστου Πάχτα στον Δήμο Αριστοτέλη βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρείας από διαδηλωτές μέσα στο δημαρχείο, το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού εξακολουθεί να μη λειτουργεί μετά την εμπρηστική επίθεση. «Εχουμε ένα πρόβλημα το οποίο έχει μια βάση επενδυτική και αντί να συζητηθεί αυτό σε επίπεδο υπευθύνων, υπουργών, μπαίνει το τι θα κάνει η Αστυνομία. Προφανώς, η Αστυνομία θα προσπαθήσει να μη συγκρουσθούν οι διαφωνούντες μεταξύ τους –αλλά έτσι λύνεται το πρόβλημα των Σκουριών;» αναρωτήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσει η πολιτεία». Η απαρίθμηση των επεισοδίων δεν έχει τελειωμό. Και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το μέτωπο της Χαλκιδικής δύσκολα θα εκτονωθεί, αφού δεν υπάρχει έως τώρα τουλάχιστον σαφής θέση για το τι μέλλει γενέσθαι.