«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λύση. Και δεν περιμένω ότι θα έχουμε λύση την επόμενη εβδομάδα». Με τη δήλωση αυτή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προεξόφλησε το αδιέξοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση της Αθήνας. Η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, ανακτώντας την ανταγωνιστικότητά της και την περασμένη χρονιά πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη. Αλλά «τους τελευταίους μήνες αυτή η εξέλιξη καταστράφηκε», πρόσθεσε, «είναι μία τραγωδία». Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα χωρίς της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα γίνει «βαρέλι δίχως πάτο». Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ενδεχόμενες αναταράξεις στην Ελλάδα δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι αγορές «έχουν ήδη απορροφήσει» τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο αδιέξοδο που διαγράφεται για το Eurogroup της 24ης Απριλίου αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο Βερολίνο. «Κάνει λάθος όποιος είχε την εκτίμηση ότι θα μπορέσουν να εκταμιευτούν χρήματα τον Απρίλιο», είπε η Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν. «Κανείς στην ευρωζώνη δεν περιμένει ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 24 Απριλίου», συνέχισε. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει διεκπεραιωθεί ακόμη, ούτε προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η «τεχνική προεργασία» που απαιτείται για την πολιτική απόφαση του Eurogroup. Οσο μένει ανοιχτό το ζήτημα της λίστας μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης «δεν μπορεί και τυπικά» να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Eurogroup.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. «Μετά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ακολουθήσει η αξιολόγηση της υλοποίησής τους με τη μορφή νόμων», σημείωσε η εκπρόσωπος. Και μόνον τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα. Σε αντίθεση μάλιστα με τα σενάρια ότι θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο της υλοποίησης, η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: επειδή είναι η τελευταία δόση του προγράμματος που απομένει για την Ελλάδα, θα καταβληθεί ως σύνολο στο τέλος και όχι με τη μορφή υποδόσεων.

Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤ. Στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε το δημοσίευμα της «Τσάιτ», ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ακόμη και στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Βερολίνου φοβάται ότι η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της. Αν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να σταματήσει την κάλυψη της χώρας με ευρώ. Στην παράκαμψη αυτού του προβλήματος στοχεύει το νέο σχέδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει παρά την πτώχευση να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όμως θα εξυγιανθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα της ΕΚΤ.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τη βασική επιλογή της συνεργασίας με τους εταίρους με την αποδοχή κάποιων μεταρρυθμίσεων. Η εναλλακτική επιλογή θα είναι η έξοδος από το ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα μείνει προσδεδεμένη στην Ευρώπη ώστε με τη βοήθεια από τις Βρυξέλλες να διευκολυνθεί η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

«Για σενάρια, που αυτές τις ημέρες είναι πράγματι πολλά, δεν θα πάρω θέση ούτε θα σχολιάσω» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Εκείνο για το οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Ποιο είναι το δίλημμα

Γιατί ξεσπάθωσε ο Σόιμπλε μετά το εμπάργκο δηλώσεων που επέβαλε η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στη γερμανική καγκελαρία; Ο χρόνος που μεσολάβησε με τη «δημιουργική ασάφεια» δεν έφερε κανένα σαφές αποτέλεσμα που περίμεναν στο Βερολίνο.

Οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες επιβάλλουν νέα συμφωνία-Μνημόνιο 30-50 δισ. –που είναι κόκκινο πανί για τους βουλευτές της Μέρκελ. Οι προειδοποιήσεις γίνονται πλέον ωμές, όπως το σχέδιο για πτώχευση εντός ευρώ με το «μαξιλάρι»της ΕΚΤ.

Στο Βερολίνο θεωρούν δεδομένο ότι η Μέρκελ θα ρίξει όλο το ειδικό της βάρος και θα ασκήσει όλη την επιρροή της για να βρεθεί μια λύση, έλεγε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή. Αλλά η γραμμή άμυνας των εταίρων πάει όλο και πιο πίσω, σε χειρότερη για την Ελλάδα αφετηρία. Στο μεταξύ, η πτώχευση προεξοφλείται και το μόνο δίλημμα είναι αν θα γίνει εντός του ευρώ ή με εθνικό νόμισμα.