Σχέδιο έξι σημείων για την ουσιαστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, παρουσίασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Σιδηρόδρομος και Ανάπτυξη Πόλεων».

Στόχος των διοργανωτών του Συμποσίου του οποίου οι εργασίες θα συνεχιστούν και την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι να αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης του σιδηροδρόμου για το σύνολο της χώρας και ειδικότερα για τα μητροπολιτικά κέντρα – περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, οι δραστηριότητες, που θα προωθήσει το υπουργείο Μεταφορών για τον ελληνικό σιδηρόδρομο – με συγκεκριμένα μέτρα, έργα, θεσμικές παρεμβάσεις και αξιοποίηση των εγχώριων και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων – μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
* Την υλοποίηση βασικών σιδηροδρομικών έργων, που η κατασκευή τους σε συγκεκριμένα τμήματα εκκρεμεί επί πολλά χρόνια.
* Την ολοκλήρωση των απαραίτητων σιδηροδρομικών υποδομών, που θα διευκολύνουν τη σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρόμου με τα σύγχρονα διευρωπαϊκά δίκτυα.
* Τη δημιουργία σύγχρονων συνδέσεων του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με τα μεγάλα λιμάνια, τις βιομηχανικές ζώνες, τους διασυνοριακούς κόμβους και τους εμπορευματικούς σταθμούς.
* Την ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και την επέκτασή του σε περισσότερες περιοχές όμορων νομών.
* Την αξιοποίηση – ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, «που την τελευταία πενταετία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και απαξιωθεί σκοπίμως, σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».
* Την στοχευμένη αξιοποίηση και ανάδειξη των ακινήτων του ΟΣΕ, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από πέντε ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα από την Αθήνα, τη Ζυρίχη, τη Μαδρίτη, τη Βιέννη και το Βερολίνο ανταλλάσσουν απόψεις όσον αφορά στη σημασία της ανάπτυξης των σιδηροδρομικών υποδομών για τις αντίστοιχες χώρες και μητροπολιτικές περιοχές τις οποίες εκπροσωπούν.

Βασική επιδίωξη των διοργανωτών του Συμποσίου είναι να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τη χωρική και σιδηροδρομική ανάπτυξη, με κύριο στόχο, ο σιδηρόδρομος να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για την παραγωγική, κοινωνική και χωρική – πολεοδομική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Όπως επισήμαναν οι ομιλητές, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι στοχευμένες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο βελτιώνουν την προσβασιμότητα από και προς τα αστικά κέντρα, την κατανομή των τρόπων μεταφοράς υπέρ της δημόσιας συγκοινωνίας και ενισχύουν τις διαδικασίες ανάπλασης και ανάδειξης των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών γύρω από τούς κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το Συμπόσιο θα εξυπηρετήσει επίσης την προετοιμασία των φοιτητών τριών Πολυτεχνείων (ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο ΕΤΗ Ζυρίχης) για το διαπολυτεχνειακό σεμινάριο με θέμα τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας – τον σταθμό Λαρίσης – που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο 2015 στην Αθήνα.