Αυξητική τροχιά ακολουθούν τα φέσια του Δημοσίου προς την αγορά, στερώντας της κάθε μήνα που περνάει ολοένα και μεγαλύτερη ρευστότητα σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν.

Απόδειξη είναι τα χθεσινά επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Φεβρουάριο, που δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν σωρευτικά στα 3,245 δισ. ευρώ, έναντι 3,099 δισ. στα τέλη Ιανουαρίου.

Σκουπίζοντας κάθε διαθέσιμο ποσό προκειμένου να πληρωθούν δόσεις προς πιστωτές μαζί με μισθούς και συντάξεις και αναβάλλοντας πληρωμές προς τους ιδιώτες, το Δημόσιο είδε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του στην αγορά να αυξάνονται τον Φεβρουάριο κατά 146 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα. Είχε προηγηθεί άλλη μία αύξηση, 86 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου. Σωρευτικά πρόκειται για 232 εκατ. ευρώ περισσότερα φέσια του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα το πρώτο δίμηνο του έτους.

Στους μεγαλύτερους οφειλέτες βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, που χρωστούσαν τον Φεβρουάριο 1,886 δισ. ευρώ (+71 εκατ. ευρώ έναντι του Ιανουαρίου) ακολουθούμενα από τα νοσοκομεία με αθροιστικές οφειλές 787 εκατ. ευρώ (+79 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα). Από την αρχή του έτους όταν το Δημόσιο επιβράδυνε τις πληρωμές των υποχρεώσεών του μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, οι οφειλές των Ταμείων και των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 300 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ελαφρά μείωση παρουσιάζουν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου του Δημοσίου προς την αγορά, που από 648 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έπεσαν στα 628 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στην πράξη αυτή η «εσωτερική στάση πληρωμών» από το Δημόσιο έχει συνέπεια να μην πληρώνονται επιχειρήσεις όπως προμηθευτές νοσοκομείων και κατασκευαστές. Ετσι, οι οφειλές μεταφέρονται σε όλο το φάσμα της αγοράς με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους εργαζομένους.

ΠΑΤΗΣΕ ΦΡΕΝΟ. Τραβώντας φρένο το Δημόσιο στις πληρωμές του προς την αγορά αντέστρεψε την τάση μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του, έτσι όπως είχε καταγραφεί μέχρι και τα τέλη του 2014. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι υποχρεώσεις αυτές από 7,75 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 ανέβηκαν σε 8,841 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, για να υποχωρήσουν σε 4,25 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και περαιτέρω σε 3,013 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014.

Εκτοτε η εικόνα άλλαξε. Ετσι, από τη μια, το Δημόσιο (στενό και ευρύτερο) είτε δεν βεβαιώνει έγκαιρα τις οφειλές του είτε όταν τις βεβαιώσει, τις καταβάλλει έπειτα από ολοένα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, το κράτος υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους απέναντί του, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούνται σε αυτές από τη δική του ασυνέπεια.