Βούληση απεμπλοκής και διάθεση επίτευξης συμφωνίας έως τις 24 Απριλίου επιδεικνύει πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι η δυστοκία που υπήρξε και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα είναι ευθύνη και των δύο πλευρών.
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι υπάρχει κοινός τόπος για άρση του αδιεξόδου, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της διττής, όπως την χαρακτήρισε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει 3 με 5 μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα δεσμευθεί στους θεσμούς ότι θα εφαρμόσει.

Εάν αυτό συμβεί, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή η έγκριση της συμφωνίας από το ΔΣ του ΔΝΤ, κάτι που θα δρομολογήσει την άμεση –τμηματική –εκταμίευση δόσεων για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στη χώρα μας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Στο ΔΝΤ θεωρούν ότι η συνάντηση της Κυριακής ήταν απολύτως απαραίτητη ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για μια σειρά ζητημάτων, να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και οι δύο πλευρές να επαναβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για αποτελεσματική συνεργασία και σε επίπεδο θεσμών και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Οι τηλεδιασκέψεις από εδώ και στο εξής θα είναι συνεχείς», είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, εξέλιξη που δίνει και το στίγμα της επιτάχυνσης των συζητήσεων με ορίζοντα το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Στο Ταμείο διαψεύδουν για μια ακόμη φορά ότι είναι αυτοί που δεν επιδεικνύουν διαλλακτικότητα και ότι ορθώνουν συνεχή εμπόδια κυρίως στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ επέδειξε τη βούληση να «επιβληθεί» επί των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία ως γνωστόν πολύ συχνά προβάλλουν ανεδαφικά αιτήματα.

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, στο Ταμείο προτίθενται να πιέσουν τους Ευρωπαίους για έναρξη της συζήτησης μέσα στον Μάιο –και προφανώς αφού πρώτα έχει υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup –συζήτηση που συνδέεται ούτως ή άλλως με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% για το 2015.

O ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ. Κατά τα λοιπά, από την επίσκεψη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον προκύπτει ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο καθώς τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν ταχύτατο τερματισμό της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και εξακολουθούν να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» και, ως εκ τούτου, μετάδοσης της κρίσης, γεγονός που θα άγγιζε και τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε και έλαβε από την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τη δέσμευση για διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι «πιθανότητες αχρείαστων τριβών», όπως είπε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.