Κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η νέα εθελουσία έξοδος των 100 εργαζομένων στη Χαλυβουργική αφού, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια για μείωση του ενεργειακού κόστους, αυτό συνεχίζει να «καίει» τη βιομηχανία.

Στο διπλάσιο έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης, το ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί για πολλές βιομηχανίες τη χαριστική βολή, με τις εγκαταστάσεις τους να υπολειτουργούν, τα τοκοχρεολύσια να τρέχουν και τις ζημιές στους ισολογισμούς να διευρύνονται.

Τελευταίο κρούσμα είναι η περίπτωση της εθελουσίας των 100 εργαζομένων που αποφάσισε προ ημερών η Χαλυβουργική, το φουγάρο της οποίας παραμένει σβηστό από το 2012, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Δεν είναι το μοναδικό. Από τα τρία άλλα εργοστάσια χάλυβα που έχουν απομείνει δύο υπολειτουργούν δουλεύοντας πλέον μόνο 5 βράδια την εβδομάδα (Σιδενόρ, Ελληνική Χαλυβουργία Βόλου) όταν παλαιότερα λειτουργούσαν επί 24ωρο με τέσσσερις βάρδιες, ενώ το τρίτο, η Sovel, λειτουργεί επιπλέον και τα Σαββατοκύριακα. Δουλεύουν δηλαδή όλοι μόνο τις ώρες που είναι φθηνό το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν είναι αναστρέψιμη η εθελουσία στη Χαλυβουργική, δεν μπορεί να διακοπεί ή να ανασταλεί» ενημέρωσε τον κ. Λαφαζάνη η διοίκηση της βιομηχανίας που απασχολεί 300 άτομα, τονίζοντας ότι το μέτρο ήταν το λιγότερο επώδυνο, ότι έχει τη στήριξη του σωματείου και αποφασίστηκε για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας στη Χαλυβουργική από το 2013, με την απομάκρυνση τότε άλλων 148 εργαζομένων.

Σαν να μην έφτανε η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς λόγω της οικοδομής και το πάγωμα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, το ενεργειακό κόστος ακόμη και μετά τις μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένει υψηλό, με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας να υποχωρεί συνεχώς. Μόνο η Σιδενόρ έγραψε πέρυσι ζημιές 50 εκατ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Π. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να βοηθηθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία. Σύσκεψη για το θέμα θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ) και της Ομοσπονδίας Μετάλλου.