Είναι το εθνικό μας φαγητό για την ημέρα του Ευαγγελισμού. Διαλέγουμε, λοιπόν, καλά ξαλμυρισμένα αφράτα κομμάτια μπακαλιάρου, τα βουτάμε σε κουρκούτι, τα τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν τραγανά και σερβίρουμε μαζί με σκορδαλιά και παντζαροσαλάτα

Υλικά

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, περίπου 1 κιλό (βγάζει 7-8 κομμάτια)

λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο, μισό μισό)

Για το κουρκούτι
1- 1,5 φλ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτάκι σόδα κρύα

2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο

1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά

5 –6 πατάτες βρασμένες

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 φλ τριμμένη καρυδόψιχα

4 κ.τ.σ ξύδι

½ φλ ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για το κουρκούτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας λείος και μάλλον παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να «τραβήξει» ο χυλός και να στέκεται καλά πάνω στον μπακαλιάρο χωρίς να τρέχει.

Σε βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά, βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά από κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος δεν τα γυρνάμε συχνά και δεν βάζουμε περισσότερα από 3-4 κομμάτια στο τηγάνι για να μην κρυώνει το λάδι.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι σε μια πιατέλα στρωμένη με διπλό χαρτί κουζίνας.

Σκορδαλιά. Χτυπάμε στο μπλέντερ σε μέτρια ταχύτητα (ή στο μούλτι ή με τη ράβδο –μπλέντερ σε ένα βαθύ μπολ) τις βρασμένες πατάτες αφού τις ξεφλουδίσουμε, το σκόρδο και την καρυδόψιχα ρίχνοντας εναλλάξ ξύδι και ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα.

Σερβίρισμα

Συνοδεύουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με παντζαροσαλάτα και άλλες βραστές σαλάτες (άγρια χόρτα, λαχανίδες, κολοκυθάκια) και δροσερή ρετσίνα ή ασύρτικο

Τιπς

Για το ξαλμύρισμα

Κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τη βρύση τρίβοντας με τα χέρια το αλάτι να φύγει από την πέτσα του.

Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε μία σχαρίτσα και ακουμπάμε επάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου με την πέτσα προς τα κάτω. Ετσι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίζει καλύτερα καθώς το αλάτι διαλύεται και κάθεται στον πάτο της λεκάνης ενώ αν ακουμπάει στη λεκάνη το ξανααπορροφά.

Σκεπάζουμε με κρύο νερό, καλύπτουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1-2 ημέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες. Αν κάνει ζέστη τοποθετούμε τη λεκάνη στο ψυγείο για να αποφύγουμε τις αλλοιώσεις.

Προαιρετικά, στο τελευταίο νερό μπορούμε να προσθέσουμε ένα ποτήρι γάλα που τον κάνει πιο αφράτο και τη γεύση του πιο μαλακιά.

Στραγγίζουμε τα κομμάτια, αφαιρούμε τυχόν πλαϊνά κοκαλάκια και πτερύγια και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος για μαγείρεμα.