Γεωγραφικές ανισότητες εντοπίζονται στη δημόσια περίθαλψη, με τους κατοίκους της περιφέρειας να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Και αυτό γιατί σε αρκετές περιοχές της χώρας το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι λίστες αναμονής και η τεχνολογική ένδεια, αλλά οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, με αποτέλεσμα να μπαίνουν «λουκέτα» σε κλινικές πρώτης ανάγκης.

Το παράδειγμα της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων είναι ενδεικτικό: εν απουσία γιατρού τα περιστατικά καλύπτονται κυρίως από την αντίστοιχη κλινική στην Καρδίτσα, που επίσης λειτουργεί στο «κόκκινο».

Οπως έχει παραδεχτεί στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μόνιμο αγκάθι για τη λειτουργία του ΕΣΥ στην περιφέρεια αποτελεί και η έλλειψη αναισθησιολόγων. Μοιραία, η αναμονή για τακτικά χειρουργεία είναι σε κάποιες περιπτώσεις πολύμηνη.

Η λίστα με τα κενά σε ιατρικές ειδικότητες είναι μακρά, σύμφωνα με την καταγραφή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των 3.500 ελλείψεων οι 1.300 εκτιμάται ότι είναι υπερεπείγουσες. Τα κενά σε παιδιάτρους, αναισθησιολόγους, παθολόγους, γυναικολόγους και ορθοπεδικούς έχουν υποβαθμίσει τους κατοίκους της περιφέρειας σε πολίτες β’ κατηγορίας σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως το «φιλί της ζωής». Και συνεχίζει: «Η εικόνα κατάρρευσης σε πολλές περιοχές της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη».

Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου εν απουσία παθολόγου το κενό καλύπτουν περιστασιακά γιατροί της ίδιας ειδικότητας, οι οποίοι υπηρετούν σε γειτονικά νοσοκομεία όπως αυτό της Βέροιας και της Φλώρινας. Στην Ξάνθη πάλι δεν υπάρχει καρδιολόγος.