Νυχτερινό συναγερμό σήμαναν στη Συγγρού, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υποψίες για παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του Αντώνη Σαμαρά και στενών συνεργατών του.

Η αναταραχή ξεκίνησε από σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, το οποίο προκάλεσε τα αντανακλαστικά του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα και συνακόλουθα παρασκηνιακές τριβές στο μέτωπο κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ επιβεβαίωναν τις υποψίες περί παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα το προσωπικό κινητό του Σαμαρά κάνει διακοπές, ενώ καταγράφονται περίεργες ηχητικές παρεμβάσεις στις συνομιλίες του.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν άμεσα χθες το βράδυ να σχολιάσουν το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και συνέστησαν στον πρόεδρο της ΝΔ να ακολουθήσει την επιβαλλόμενη διαδικασία για τη διερεύνηση του ζητήματος.

«Εάν οι εν λόγω υποψίες ευσταθούν, ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διαλευκανθούν αρμοδίως οι αιτιάσεις του» ήταν το σχόλιο των κυβερνητικών κύκλων.

Το ζήτημα, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τον πρόεδρο της ΝΔ και το γαλάζιο επιτελείο, το οποίο διαβεβαίωνε χθες το βράδυ ότι σήμερα κιόλας θα πράξει τα δέοντα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες Αρχές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αντίστοιχες υποψίες για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του είχε ο Σαμαράς και τους τελευταίους μήνες της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κάλπες» διά βοής στη γαλάζια ΚΟ

Από μια οπτική, όλη η φασαρία ήταν για το θεαθήναι. Οι φωνές για άνοιγμα του ηγετικού πυρήνα της ΝΔ ξεχάστηκαν μέσα σε δυο – τρεις εβδομάδες αν κρίνει κανείς από το περιορισμένο ενδιαφέρον στην προκήρυξη της Συγγρού για την πλήρωση τεσσάρων θέσεων στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο. Εως χθες τα μεσάνυχτα για τις τέσσερις θέσεις υπήρχαν μόνον τέσσερις υποψηφιότητες –κι αυτές επειδή δεν υπήρξε αδιάφορη η ηγεσία. Κατόπιν αυτού, κάλπες δεν θα στηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το Πολιτικό Συμβούλιο και η εκλογή των Μάκη Βορίδη, Ολγας Κεφαλογιάννη, Θανάση Μπούρα και Γεράσιμου Γιακουμάτου θα γίνει διά βοής.

Επίσης διά βοής θα εκλεγούν και οι έξι συντονιστές στους τομείς κοινοβουλευτικού έργου, αφού ανταγωνιστές δεν θα έχουν ούτε οι Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομίας), Σταύρος Καλαφάτης (Παραγωγής και Εμπορίου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εργασίας), Κώστας Τασούλας (Εξωτερικών και Αμυνας), Σίμος Κεδίκολγου (Δημόσιας Διοίκησης) και Σοφία Βούλτεψη (Μορφωτικών Υποθέσεων).

Συνεπώς, οι κάλπες θα περιοριστούν στην εκλογή τομεαρχών και μόνο για τις περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τη μονάδα. Υποψηφιότητες για τους τομείς μπορούσαν να υποβληθούν και σήμερα το πρωί.

Είναι προφανές ότι οι αντιφρονούντες αποφάσισαν να αποφύγουν μια δοκιμασία στις κάλπες της ΚΟ. Η δική τους εξήγηση είναι ότι δεν θέλουν να προσφέρουν με τη συμμετοχή τους άλλοθι στην ηγεσία. Από την άλλη, ωστόσο, επιτρέπει να ανθήσουν σχόλια στο γαλάζιο στρατόπεδο για «καλαμποκόσπορο» που θα περιμένει τα «πουλερικά» στη σημερινή συνεδρίαση.

Το κλίμα σνομπαρίσματος της διαδικασίας, εξάλλου, προκάλεσε δυσφορία σε αρκετούς βουλευτές οι οποίοι μνημόνευαν τις πρόσφατες ρουκέτες των αμφισβητιών που κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά για «περιχαρακωμένο κόμμα» και «κλειστό σύστημα» κομματικής εξουσίας.