Ισως η επιλογή των φιλολογικών σπουδών στη σύγχρονη εποχή να θεωρείται παρωχημένη, όμως η σημασία τους είναι διαχρονική και συνάμα σπουδαία. Αρκετή επιχειρηματολογία δύναται να υποστηρίξει αυτήν την επιλογή, μέρος της οποίας μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς είναι κλάδος των ανθρωπιστικών σπουδών που παρέχουν στον ασχολούμενο μ’ αυτές κάθε είδους καλλιέργεια, όπως πνευματική, ψυχική, λογοτεχνική και κοινωνική. Επιπλέον, καθώς στις φιλολογικές σπουδές κυρίαρχο ρόλο επέχει η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών, ο ερχόμενος σε επικοινωνία μαζί τους γνωρίζει και κατανοεί το μεγαλειώδες πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων («αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού» – Κ. Παλαμάς) σ’ όλο σχεδόν το επιστημονικό φάσμα, δυνάμενος να μυηθεί σε πολλούς τομείς, όπως η φιλοσοφία, η ρητορική, η ιστορία, η ποίηση, οι καλές τέχνες, η αστρονομία.

Παράλληλα με αυτές τις σπουδές καλλιεργούνται η γλωσσική κατάρτιση, η επικοινωνία και η έκφραση, όπως επίσης οξύνεται η ανθρώπινη σκέψη. Ακολούθως, σε επαγγελματικό επίπεδο, οι συγκεκριμένες σπουδές προσφέρουν μια άρτια επαγγελματική αποκατάσταση –όσο κι αν σήμερα οι δυνατότητες απορρόφησής τους μειώνονται -, καθώς οι απόφοιτοι διαθέτουν αρκετές διεξόδους, όπως στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σε ιστορικές έρευνες, σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα ως καθηγητική δραστηριότητα είναι αξιόλογη δεδομένου ότι ο εκπαιδευτικός, ως φορέας ενός τόσο σπουδαίου γνωστικού αντικειμένου, καθίσταται υπεύθυνος για τη μεταλαμπάδευσή του στους μαθητές. Συμπερασματικά, η αξία τους θεωρείται αναμφισβήτητη και στις μέρες μας άκρως αναγκαία.

Η Χριστίνα Ψυχάρη είναι καθηγήτρια φιλόλογος