Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου που άναψε πράσινο φως για τις Εξεταστικές Επιτροπές έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Μαρτίου, την ώρα που η κυβέρνηση οριστικοποιούσε την απόφαση να μην ψηφιστεί η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Η κυβερνητική πρωτοβουλία, με αφετηρία την Εξεταστική για το Μνημόνιο, ίσως ήταν ένας αντιπερισπασμός –τουλάχιστον έτσι την ερμηνεύει η αντιπολίτευση. Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, αρχίζει να σχηματοποιείται ένα πλέγμα κινήσεων στη Βουλή και στις δικαστικές Αρχές που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο σκηνικό ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και μια πολεμική ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο.

Την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου, αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό τον υφυπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Τέρενς Κουίκ, έφθασε στην Κουμουνδούρου. Την ομάδα συγκροτούσαν ο γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καμμένος και ο δικηγόρος Νίκος Μαυραγάνης, οι οποίοι είχαν μαζί και μια πολυσέλιδη πρόταση (41 σελίδες) για τη σύσταση της Εξεταστικής για τα Μνημόνια, την οποία είχαν ήδη συνυπογράψει οι 13 βουλευτές του κόμματος. Την πρόταση εξέτασαν για περισσότερο από δύο ώρες με τον γραμματέα Χρήστο Μαντά και τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αθανασίου, καθώς το ζητούμενο ήταν το κείμενο να υπογραφεί και από τους βουλευτές της πλειοψηφούσας ομάδας στον κυβερνητικό συνασπισμό, τουλάχιστον έναν επαρκή αριθμό, ώστε να προωθηθεί αμέσως στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόταση δεν έχει λάβει ακόμη τις απαιτούμενες υπογραφές, αλλά από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί λίαν συντόμως.

Στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεωρούν ότι το χρονόμετρο των Μνημονίων αρχίζει να τρέχει με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αναφέρεται και στην πρόταση. Προς το παρόν δεν δείχνουν πρόθυμοι για διερεύνηση προ του 2009 –με προφανή στόχο να μη θιγεί η περίοδος Καραμανλή. Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, δείχνει λιγότερο ελαστική από τον Αγιο Σώστη για την επιμήκυνση της διερεύνησης. Μια έρευνα, άλλωστε, για τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών στη διακυβέρνηση Καραμανλή θα σταματούσε και στις αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο –κι εκεί υπόλογος θα εμφανιζόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι εξίσου προφανές ότι στο Μαξίμου δεν θέλουν να αναμοχλεύσουν καταστάσεις και να ανοίξουν ζητήματα που θα προκαλούσαν δυσφορία και στον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή.

Αν ο έλεγχος δεν πάει πίσω, είναι βέβαιο ότι θα πάει μπροστά: τόσο στην περίοδο Παπαδήμου όσο και στην περίοδο Σαμαρά. Στο πλαίσιο της Εξεταστικής για τα Μνημόνια, εξάλλου, από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς μια σειρά ζητημάτων, όπως τα κριτήρια με τα οποία έγινε το PSI, καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ιδίως οι λόγοι εξαίρεσης της Αγροτικής Τράπεζας.

«ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΡΤΟΥ, ΘΕΑΜΑΤΑ». Στην αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται την κυβερνητική επιχείρηση ως προσπάθεια που απευθύνεται πρωτίστως στη βάση των νέων κυβερνητικών εταίρων, η οποία «θα χρειαστεί θεάματα, αφού δεν θα έχει άρτο», όπως σχολιάζουν δηκτικά. Σε Λεωφόρο Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν «καλοδεχούμενη» μια Εξεταστική, αλλά θα ζητήσουν η έρευνα να καλύψει και τις συμφωνίες της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, εν ολίγοις την παράταση της δανειακής σύμβασης και μια πιθανή συμφωνία για ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ, δε, θα δώσει τη δική του μάχη για να ερευνηθεί και η περίοδος προ του 2009.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε στην ατζέντα άλλα δύο ζητήματα που είχαν περίοπτη θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ: τη συγκρότηση Επιτροπών στη Βουλή για λογιστικό έλεγχο του χρέους και για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η πρώτη Επιτροπή, στον βαθμό που θα συνδέσει το χρέος με συμβάσεις του Δημοσίου, μπορεί επίσης να ανοίξει παράλληλα ζητήματα –όπως ο φάκελος της Siemens.

Την ίδια ώρα, τους φακέλους με δημόσιες συμβάσεις δηλώνει έτοιμος να «ξεσκονίσει» και ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, παράλληλα με το κυνηγητό που έχει προαναγγείλει για τις περίφημες λίστες ελλήνων καταθετών του εξωτερικού ή την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Είναι πρόδηλο, εξάλλου, ότι κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση εξεταστικών και άλλων ερευνών φιλοδοξεί να διαδραματίσει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου –όχι μόνο λόγω της νέας θεσμικής θέσης στην Προεδρία της Βουλής. Η ίδια, άλλωστε, έχει υπερτονίσει ότι η Βουλή «δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών».

Στη βάση αυτή, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, θα προχωρήσει στη σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Σε αυτή θα συμμετέχουν «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους που έχουν ασχοληθεί με θέματα ελέγχου χρέους» και στόχος της θα είναι να ελέγξει τις «συμβάσεις μιζών και διαφθοράς». Μάλιστα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή θα αντιστοιχήσει τις αρχικές με τις καταληκτικές συμβάσεις –υποθέσεις Siemens και εξοπλιστικών –για να διαπιστωθεί αν συνήφθησαν δάνεια εξαιτίας αυτών των δαπανών. Κι αυτό γιατί, όπως έχει εξηγήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου, οι συγκεκριμένες υποθέσεις περιλαμβάνουν πάρα πολλές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ του Δημοσίου και «εταιρειών που αποδείχθηκαν εταιρείες-διαφθορείς». Ο προγραμματισμός για την ανακοίνωση της συγκρότησής της τοποθετείται, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, στην εβδομάδα που αρχίζει μεθαύριο (16 Μαρτίου) και οι εργασίες της αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Βουλής είναι έτοιμη να συγκροτήσει ένα όργανο και μια διαδικασία που θα ελέγχει τις ποινικές δικογραφίες ώστε αυτές «να μην πέφτουν στο πηγάδι αλλά να καθίστανται αντικείμενο μελέτης και ενεργού και ενσυνείδητης τοποθέτησης στη Βουλή». Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά έχει πει, υπάρχουν εκατοντάδες δικογραφίες «που κανείς δεν άνοιξε καν», κάτι που δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα ανισότητας ενώπιον του νόμου, αυθαιρεσίας, ασυδοσίας, προνομιακής μεταχείρισης κυβερνητικών προσώπων. «Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η Βουλή δεν θα συμβάλει στο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά αντίθετα θα συμβάλει στο να υπάρξουν διαφάνεια, λογοδοσία και λειτουργία της Βουλής προς την κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης» έχει υποστηρίξει.

Η ΑΣΥΛΙΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η νέα Πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμοστούν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα που προβλέπουν ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να αρνηθεί την άρση ασυλίας βουλευτή μόνον όταν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα στην αίτηση για άρση της. «Μόνο τότε μπορεί να παρεμβαίνει η Βουλή μην αίροντας την ασυλία. Είναι μια διάταξη που όχι απλώς έχει παραβιαστεί κατάφωρα, αλλά είναι μια διάταξη η οποία κατ’ επανάληψη έχει περιφρονηθεί. Είναι μια διάταξη όμως που θα εφαρμοστεί πια απαρέγκλιτα» έχει πει.

Αεροπλάνα και βαπόρια

Ο Πάνος Καμμένος προώθησε για διερεύνηση στις εισαγγελικές Αρχές τα πορίσματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου για τις συμβάσεις σχετικά με την αγορά υποβρυχίων και ελικοπτέρων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη δεκαετία. Αφησε, μάλιστα, υπόνοιες για τέλεση κακουργημάτων πίσω από τα εξοπλιστικά προγράμματα