Σχεδόν μία δεκαετία χρειάστηκε μέχρι να δείξει η ελληνική Δικαιοσύνη το εδώλιο για 64 κατηγορουμένους στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με το παραπεμπτικό τους βούλευμα έκαναν ουσιαστικά δεκτή την πρόταση που είχε διατυπώσει πριν από λίγους μήνες ο σημερινός αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης.

Η διακίνηση της μίζας για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης αποτελεί τη βάση του κατηγορητηρίου που περιλαμβάνει σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ολα τα αδικήματα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφονται αναλυτικά όπως και στην πρόταση του κ. Μπρη οι διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν, κατά την κατηγορία, για να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η γερμανική εταιρεία Siemens αλλά και για την υπογραφή των εκτελεστών συμβάσεων που αφορούσαν επέκταση της αρχικής συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προκαταρκτική εξέταση γι’ αυτήν την υπόθεση διαφθοράς διενήργησε ο σημερινός οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ανοίχθηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων ενώ εστάλησαν και δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής για να χαρτογραφηθεί πλήρως η πορεία της μίζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» –όπως τα στελέχη της πολυεθνικής αποκαλούσαν τις μίζες –εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ, που υπολογίζονται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα ποσά μετακυλίστηκαν στο κόστος υλοποίησης του έργου.

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα μοιραστούν, σύμφωνα με το βούλευμα, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Siemens και Γερμανοί που κατείχαν θέσεις-κλειδί στη μητρική εταιρεία.

Ειδικότερα, για την υπόθεση του ΟΤΕ ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί να παραπεμφθούν:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και

– μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται περίπου 80 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και μέλη της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές Αρχές για απολογία και εκδόθηκε εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη Θεόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Γιώργος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρεί σε ισχύ το βούλευμα.