Με στόχο να υπηρετείται η παιδεία πέρα από την εκπαίδευση λειτουργούν εδώ και 45 χρόνια τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων». Οπως λένε οι υπεύθυνοι των Εκπαιδευτηρίων, «επιδιώκουμε να βοηθήσουμε κάθε μαθητή μας ξεχωριστά να ανακαλύψει τη μοναδική του ταυτότητα, για να ζήσει με τον τρόπο που θα επιλέξει σε έναν πλανήτη χωρίς διανοητικά σύνορα».

Προς τον σκοπό αυτόν, τα Εκπαιδευτήρια παρακολουθούν τις παιδαγωγικές εξελίξεις διεθνώς και εφαρμόζουν προγράμματα «που μετουσιώνουν τη διαχρονική ουσία της ελληνικής σκέψης, σε αρχές και μεθόδους απόλυτα λειτουργικές στη σημερινή πολιτισμική και κοινωνική πραγματικότητα των ραγδαίων αλλαγών».

Πώς εκφράζονται οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι στην καθημερινότητα του σχολείου; «Ολα ξεκινούν από μια ιδέα. Μια ερώτηση, μια παρατήρηση, μια διαπίστωση, μια επιθυμία. Τα παιδιά εμπνέονται από το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος και εστιάζουν σε αυτό που τους κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον. «Μαγικά» στην ομάδα δημιουργείται μια αλληλουχία αναζητήσεων σχετικών με ένα κοινό θέμα. Ετσι προκύπτει το επόμενο project της τάξης, δηλαδή το εύπλαστο θεματικό πλαίσιο, που θα τους δώσει ευκαιρία να καταπιαστούν με πολλούς διαφορετικούς τομείς γνώσης».

Το project αναπτύσσεται μέσα στο οικείο σύμπαν του σχολείου με τα αμέτρητα ερεθίσματα που προσφέρει και βέβαια διευρύνεται στο σπίτι, στον δρόμο, στην παραλία, στην εξοχή, παντού όπου τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να αναρωτηθούν, να δημιουργήσουν.

Σημασία, πέρα από τις γνώσεις που θα αποκτηθούν, έχει η χαρά της μάθησης και η παγίωση της πεποίθησης ότι παντού και κάθε στιγμή μπορούμε να ανακαλύπτουμε κάτι όμορφο. Η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» αποβλέπει στην παροχή εκπαίδευσης για τον 21ο αιώνα μέσα σε ένα δημιουργικό, οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον. «Οραμά μας είναι η εκπαίδευση των μαθητών μ’ ένα εμπλουτισμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα ελληνικού και διεθνούς χαρακτήρα, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαθητών σε ισορροπημένες προσωπικότητες, ελεύθερα σκεπτόμενους, δημοκρατικούς πολίτες του κόσμου».