Η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup μπορεί να εγκρίνεται δημοσκοπικά τουλάχιστον από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όμως δεν έγινε δεκτή με θέρμη από όλους στην Αθήνα. Ειδικότερα, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, όπου μερίδα στελεχών εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της σχετικά με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Από τη στιγμή που το αντικείμενο της συμφωνίας στο Eurogroup έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, άρχισαν να ακούγονται δημόσια και οι πρώτες εσωκομματικές ενστάσεις.

Το Σάββατο ήρθε η πρώτη, άσφαιρη ουσιαστικά τουφεκιά της μικρότερης ομάδας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, της Κομμουνιστικής Τάσης, η οποία βέβαια δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, μιας και η συγκεκριμένη τάση συμμετέχει σχεδόν τυπικά στο κόμμα. Ενδεικτικό της σχέσης που διατηρούν με την Κουμουνδούρου είναι το γεγονός πως στα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2015 δεν συμπεριλήφθηκε ούτε ένα μέλος της.

Η εντονότερη αντίδραση προήλθε από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο. Με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως υποστήριξε, βοήθησε να καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργούσε τα Μνημόνια και θα έδιωχνε την τρόικα, βάζοντας τέλος στη λιτότητα. Μάλιστα, ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να αντιδράσουν, πριν –όπως συνέχισε –είναι πολύ αργά.

Στον Γλέζο απάντησε σε αυστηρό ύφος ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας πως «πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου». Ταυτόχρονα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για άστοχη δήλωση. Πάντως από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν ότι σέβονται και τιμάνε και με το παραπάνω το πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου και ό,τι φυσικά αυτό συμβολίζει. Επίσης, την αντίθεσή τους με την τοποθέτηση Γλέζου εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος.

Υπέρ της δήλωσης Γλέζου τάχθηκε και μια σειρά άλλων στελεχών, όπως η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε πως «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του Μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο», στρεφόμενη έτσι κατά της συμφωνίας του Eurogroup. Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και η πρώην βουλευτής Μαρία Μπόλαρη.

Σειρά ερωτημάτων για το περιεχόμενο της συμφωνίας έθεσε και ο βουλευτής Ημαθείας και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ζητώντας ταυτόχρονα τη σύγκληση των οργάνων.

Σε ηπιότερους τόνους εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, που ζήτησε να επιμείνει η κυβέρνηση στις κόκκινες γραμμές της, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος που προειδοποίησε την κυβέρνηση πως ο λαός δεν θα αντέξει άλλα μέτρα λιτότητας.

Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν πριν ακόμη υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και το σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες δεν έδειχνε ξεκάθαρο νικητή.

ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ. Από την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από την εσωκομματική μειοψηφία τοποθετήθηκαν με επιφυλακτικότητα απέναντι στην επικείμενη συμφωνία. Οχι τόσο στον πυρήνα της συμφωνίας, όσο στο εάν αυτή χρειάζεται να επικυρωθεί από τον ελληνικό λαό, ενδεχομένως και με δημοψήφισμα. Μαζί τους συντάχθηκαν και στελέχη που στηρίζουν την προεδρική πλειοψηφία, όμως το τελευταίο διάστημα είχαν θορυβηθεί από τη ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων από τη νέα κυβέρνηση.

Εκείνη την ημέρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας καθησύχασαν τα μέλη της Γραμματείας ότι η κυβέρνηση δεν συνθηκολογεί στις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισαν, γερμανικές απαιτήσεις, λειτουργώντας πυροσβεστικά ως προς τη συνέχεια της συζήτησης.

Η δήλωση Γλέζου

Το ιστορικό στελέχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως υποστήριξε, βοήθησε να καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργούσε τα Μνημόνια και θα έδιωχνε την τρόικα, βάζοντας τέλος στη λιτότητα