Σενάρια περί κατάθεσης συμβιβαστικής πρότασης από τις Βρυξέλλες, που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της, κυκλοφόρησαν χθες. Το κλειδί για τη συνθηκολόγηση φερόταν να είναι η φράση «Master Financial Assistance Facility Agreement» ή «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης».

Πρόκειται για την επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στην Ελληνική Δημοκρατία, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Και είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προτεινόμενος συμβιβασμός ανάμεσα στην «παράταση της δανειακής συμφωνίας» που ζητούσε η Ελλάδα και στην «παράταση του υφισταμένου προγράμματος» που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup τα οποία έχουν παρουσιαστεί.

Πληροφορίες ανέφεραν πως η πρόταση καταρτίστηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σε συνεργασία με υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν και του EuroWorking Group και μεταβιβάστηκε από τον Ντεϊσελμπλούμ στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, ενώ υπήρξε και συνομιλία του τελευταίου με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. H πρόταση, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση προκειμένου να ζητήσει σήμερα την παράταση, χαρακτηριζόταν ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο κείμενο του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και στο επονομαζόμενο «κείμενο Μοσκοβισί», που η Ελλάδα εμφανίστηκε την ίδια ημέρα διατεθειμένη να υπογράψει.

Στο συμβιβαστικό κείμενο, που φερόταν να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, δεν αναφέρεται –όπως επεσήμαινε χθες ο ιστότοπος euro2day –ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, ούτε οι όροι και οι προϋποθέσεις (conditionality) που θα συνοδεύουν το αίτημα.

ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ ΟΡΟΙ. Για την ονομασία και τη διατύπωση υπάρχουν λύσεις, διεμήνυαν χθες κύκλοι των Βρυξελλών, τονίζοντας πως το πρόβλημα πλέον ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις. «Είμαστε σε ένα πολύ στενό μονοπάτι» δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες που κλήθηκε από το «Βήμα» να σχολιάσει πιθανή συμβιβαστική διατύπωση. «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι πια η παράταση και η ονομασία αλλά οι όροι. Χωρίς όρους συμφωνία δεν υπάρχει».

Λέξεις με σημασία

Στο νέο κείμενο αναφέρονται οι λέξεις «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση», κάτι που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. Επίσης υπάρχει ο όρος «ευελιξία», όπως επιθυμεί η Αθήνα, ο οποίος είχε αντικατασταθεί την προηγούμενη Δευτέρα από τη φράση «κάποια ευελιξία» (some flexibility). Επιπλέον, στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «νέα συμφωνία» (new deal), όσον αφορά τη μετά την παράταση εποχή, με τον όρο «νέα διευθέτηση» (new arrangement).