Ένα 14χρονο αγόρι στο Μεξικό φοβόταν τόσο πολύ να μεγαλώσει ώστε έφτασε στα άκρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη του σώματός του, αναφέρουν οι γιατροί που το ανέλαβαν.

Η φοβία του αγοριού άρχισε όταν ήταν 11 ετών. Όταν έμαθε στο σχολείο πως το φαγητό παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ομαλά, μείωσε δραστικά την κατανάλωση φαγητού και έχασε 12 κιλά.

Άρχισε επίσης να καμπουριάζει για να μην φαίνεται το ύψος του και αλλοίωνε τη φωνή του για να μιλάει σε πιο παιδικό τόνο.

Κάθε φορά, εξάλλου, που παρατηρούσε μία αλλαγή στο σώμα του που έδειχνε ότι μεγαλώνει, πάθαινε πανικό και έκανε ό,τι μπορούσε για να την εξαφανίσει, ενώ ζητούσε από τη μητέρα του να του τραγουδάει νανουρίσματα και να τον φροντίζει όπως όταν ήταν μικρός.

Όπως γράφουν οι γιατροί που τον έχουν αναλάβει στην επιθεώρηση «Case Reportsin Psychiatry», η μητέρα του αγοριού κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι αυτά δεν ήταν φυσιολογικά «παιδιαρίσματα» και παρέπεμψε τον γιο της για ψυχολογική αξιολόγηση και θεραπεία.

Ωστόσο έναν χρόνο αργότερα η κατάστασή του δεν είχε βελτιωθεί και έτσι παραπέμφθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Νουέβο Λεόν, στο βόρειο Μεξικό.

Ο φόβος της γήρανσης

Οι γιατροί εκεί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αγόρι πάσχει από φοβία του γηράσκειν (γηρασκοφοβία – gerascophobia), δηλαδή από ακραίο φόβο της γήρανσης. Η συγκεκριμένη φοβία είναι πολύ σπάνια: μόλις άλλα δύο περιστατικά έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία και αφορούσαν ενήλικες.

Το αγόρι φοβόταν πως όταν θα ενηλικιωνόταν, θα αρρώσταινε και θα πέθαινε, γεγονός που δεν μπορούσε να διαχειριστεί.

Οι φοβίες συχνά αναπτύσσονται εξαιτίας συνδυασμού βιολογικών, ψυχολογικών και εξωγενών παραγόντων.

Το συγκεκριμένο αγόρι είχε εκδηλώσει στα 5 του χρόνια διαταραχή άγχους αποχωρισμού (συνήθως εμφανίζεται όταν τα μικρά παιδιά αποχωρίζονται από ανθρώπους που αγαπούν ή βρίσκονται σε άγνωστους χώρους), στα 6 του χρόνια είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν γείτονα, ενώ όταν πήγαινε στο δημοτικό έπεφτε συχνά θύμα εκφοβισμού (bullying) στο σχολείο.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι όλ’ αυτά μαζί συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της γηρασκοφοβίας, την οποία αντιμετωπίζουν με συνδυασμό αντικαταθλιπτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας (ατομικής και οικογενειακής).

Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί και πλέον έχει αρχίσει να στέκεται με ίσια πλάτη και να μιλάει με φυσιολογική φωνή, ενώ έχει πάρει 6 κιλά.

Παρότι, όμως, μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του στο μέλλον να ζει και να εργάζεται μόνος, εξακολουθεί να φοβάται τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες που απορρέουν από την ενηλικίωση, γράφουν οι γιατροί.