Το οργανωμένο έγκλημα και τα οικονομικά αδικήματα από δράστες του λευκού κολάρου ήταν ανέκαθεν το φόρτε τού μέχρι πρότινος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (η λεγόμενη Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος) Παναγιώτη Νικολούδη.

Επί 38 χρόνια υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που υπέβαλε την παραίτησή του, αποδεχόμενος την πρόταση για την υπουργοποίησή του από τον Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ο ανώτατος εισαγγελέας ήταν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, ο οποίος με την κίνηση αυτή θέλησε να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής στόχευσης στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Λέγεται μάλιστα ότι η πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στο ΣΔΟΕ, στο στρατηγείο της υπηρεσίας επί της οδού Πειραιώς, όπου στεγάζονται και τα γραφεία της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, εντυπωσίασε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε κατ’ επανάληψη κάνει αναφορές στη «λίστα Νικολούδη» για το οικονομικό προφίλ συγκεκριμένων προσώπων.

Ευχάριστη μεταγραφή. Ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος ούτως ή άλλως σε έναν χρόνο θα αποχωρούσε από το Δικαστικό Σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόκληση να μεταπηδήσει από τη Δικαιοσύνη στην πολιτική. Συνάδελφοί του που έχουν υπηρετήσει μαζί του σε ίδια γραφεία επισημαίνουν με έμφαση ότι με τον τρόπο αυτόν θέλει να ολοκληρώσει, από διαφορετικό μετερίζι, τον κύκλο που άνοιξε κυνηγώντας τους δράστες αξιόποινων πράξεων οι οποίες συνδέονται με τη διαφθορά και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Μανιάτης στην καταγωγή, ο 66χρονος εισαγγελικός λειτουργός ξεκίνησε τη διαδρομή του στο Δικαστικό Σώμα το 1977. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε σπουδές στις ΗΠΑ με εξειδίκευση στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τον Μάιο του 2008 προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τον Φεβρουάριο του 2014, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ανανεώθηκε η θητεία του στην Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος για άλλα δύο χρόνια.

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν χαρακτηρίσει «ηλεκτρική καρέκλα» την προεδρία του στη συγκεκριμένη Αρχή. Ο ίδιος όμως ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση και να αξιοποιήσει νομικές γνώσεις, εμπειρία και τεχνογνωσία που είχε πλέον αποκτήσει αναζητώντας τα ίχνη μαύρου χρήματος σε δεκάδες υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο εκατομμυρίων ευρώ.

Η εμφάνισή του στη Βουλή για την ενημέρωση στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη. Αντίθετα, οι ανακοινώσεις του με βάση τα ευρήματα του ιδίου και των συνεργατών του πολύ συχνά συγκέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητας.

Φιλαλήθεια. Ο Παναγιώτης Νικολούδης, όπως λένε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ποτέ δεν δίστασε να πει την αλήθεια. Σε μια τέτοια παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής το 2013 είχε στείλει σαφές μήνυμα ξεκαθαρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος». Μόνο μέσα σε εκείνο τον χρόνο, όπως είχε πει απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κομμάτων, η Αρχή είχε καταφέρει να εντοπίσει εγκληματικό προϊόν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή καθώς και 412 περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες.

Κάποια άλλη φορά, και πάλι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είχε πει ότι «έχουμε ένα νέο μοντέλο εγκληματία. Δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου, αντιθέτως έχουν καλές σπουδές και ειδικά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το έχουν σπουδάσει και μάλιστα καλά. Δεν συναντήσαμε όπλα και καραμπίνες».

Στον χειρισμό των υποθέσεων, συνεργάτες του περιγράφουν τον μέχρι πρότινος εισαγγελέα συγκεντρωτικό αλλά δίκαιο. Φρόντιζε δε, κατά τις ίδιες πηγές, να μοιράζει τη δουλειά σε λίγους, επισημαίνοντάς τους πως αν διέρρεε κάτι, εκείνος θα γνώριζε τον δράστη. Η μυστικότητα των ερευνών εξάλλου ήταν το άλφα και το ωμέγα, όχι μόνο θεσμικά αλλά και ουσιαστικά, γιατί αν όσοι ήταν υπό έλεγχο το γνώριζαν εκ των προτέρων τότε ήταν βέβαιο πως θα έσπευδαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των παράνομων εισοδημάτων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τον κάλεσε να βοηθήσει στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Πρόκειται για πέλαγος βαθύ» λέγεται ότι ήταν η απάντηση του κ. Νικολούδη, ο οποίος τελικά δέχθηκε να συμφωνήσει στον βαθμό που μπορούσε. Σε εκείνο το κυνήγι, με τη βοήθεια των συνεργατών του στην Αρχή, εντόπισε 10.000 φορολογουμένους οι οποίοι μπορεί να μη δήλωναν τίποτα στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους σκάφη, πολυτελή ΙΧ και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της Αρχής ασχολήθηκε με πολλές και καυτές υποθέσεις που στη συνέχεια διαβίβασε στη Δικαιοσύνη: λίστα Λαγκάρντ, οικονομική κατάσταση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, υπόθεση Proton Bank είναι μερικές μόνο από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν επί των ημερών του. Τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Νικολούδης κληρώθηκε ως μέλος της Δικαστικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της υπόθεσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα αποφάσιζε για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο (σ.σ. η δίκη του τελικά έχει προσδιοριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου 2015). Ωστόσο, δεν συμμετείχε στο Συμβούλιο καθώς είχε καταθέσει, λόγω της ιδιότητάς του, ως μάρτυρας στην προανακριτική επιτροπή που ασχολήθηκε με την υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Ο Τάκης μπορεί να κρέμασε την τήβεννο του εισαγγελέα, αλλά ουσιαστικά συνεχίζει το έργο του με τους ίδιους στόχους από νέο πόστο» λένε μετά την αποχώρηση του κ. Νικολούδη συνάδελφοί του στον Αρειο Πάγο, γνωρίζοντας καλά πως θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει και αυτό το στοίχημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.