Δείγμα γραφής των προθέσεών της για τη διαπραγμάτευση δίνει η κυβέρνηση στον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, παρουσιάζοντας στον επικεφαλής του Eurogroup ένα πλαίσιο τεσσάρων σημείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό περιλαμβάνει μια συνολική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, πακέτο μεταρρυθμίσεων, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τετραετές πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018 με δημοσιονομική σταθερότητα (με δεσμεύσεις για τήρηση συμφωνημένων στόχων), στα πρότυπα εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει καθαρά την πρότασή της, παρά τις χθεσινές επισημάνσεις του ολλανδού αξιωματούχου ότι είναι έτοιμος να ακούσει, ωστόσο το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι «απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα έκρινε σκόπιμο να στείλει αυστηρά μηνύματα στην κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ολα αυτά μετά τη βροχή εξαγγελιών που καταγράφηκε την πρώτη ημέρα μετά την ορκωμοσία του κυβερνητικού σχήματος.

Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μη ζητήσει παράταση του προγράμματος που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος», κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντά του. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα στάδιο μετάβασης, αυτό που ο υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε συμφωνία-γέφυρα.

Δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Μάρτιν Σουλτς. «Είναι προφανές ότι η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική, για να έχει κατάληξη αμοιβαία επωφελή, χρειάζεται χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους η κυβέρνηση επιζητεί μια ευρωπαϊκή λύση για διαγραφή μέρους του χρέους, μορατόριουμ (πάγωμα ή κούρεμα) για την αποπληρωμή των τόκων και φυσικά ρήτρα ανάπτυξης.

Επίσης, όταν το Μαξίμου μιλάει για ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέτει ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση, σε συνδυασμό με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στον Μάρτιν Σουλτς ότι για πρώτη φορά ορκίστηκε υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κάτι που, όπως εξήγησε, δείχνει την επιμονή της νέας κυβέρνησης στη διαλεύκανση σκοτεινών οικονομικών υποθέσεων.

Μιλώντας επί δύο ώρες με τον ευρωπαίο αξιωματούχο σε μια συνάντηση που ο ίδιος ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε «κουραστική» –με την έννοια της δυσκολίας –ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενώς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε συνδυασμό με μια αναθεώρηση προς τα κάτω «των εξωπραγματικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί έως το 2020».

ΝΕW DEAL. Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης διεξοδικά για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού new deal, συμπληρωματικού ως προς το πακέτο Γιούνκερ.

Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε διαφωνία επί της αρχής στα οικονομικά θέματα που μπήκαν στη συζήτηση (δεν παρουσιάστηκαν τεχνικά στοιχεία) εκτιμώντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς συμμερίζεται τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της λιτότητας και της πολιτικής που εφαρμόζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως και στα ζητήματα της χρηματοδότησης των επενδύσεων.

Εγινε κατανοητό ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Σουλτς ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς είπε ανοιχτά ότι στην Ευρώπη υπάρχει ο φόβος πως ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο. Και κάνοντας το δικό του άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση σχολίασε: «Εγώ σήμερα διαπίστωσα ότι αυτό δεν ισχύει».