Υπάρχει Θεός της Ελλάδας; Κι αν υπάρχει, αν είναι αυτός που σώζει την τελευταία στιγμή τη χώρα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Υπάρχει μια αίσθηση ότι η γαλάζια μας χώρα, η χώρα που ως γνωστόν κατοικείται από τους εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου, είναι άτρωτη. Και επειδή η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, ετοιμαζόμαστε πιθανόν «να σκίσουμε τα Μνημόνια», ετοιμαζόμαστε δηλαδή να απαγκιστρωθούμε από τη μοναδική πολιτική και οικονομική πρόταση σωτηρίας μας.

Και μετά; Πώς, μετά, θα βρούμε χρήμα για να πληρώσουμε το κόστος της ζωής μας και τις υποχρεώσεις μας; Για πολλούς αυτό είναι δευτερεύον, ήδη έχουμε καταστραφεί, λένε, οπότε εντάξει, αρκεί που θα τιμωρηθούν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μας έβαλαν στα Μνημόνια αλλά δεν μπόρεσαν να μας βγάλουν. Για άλλους, πάλι, δεν έχει σημασία. Κατ’ αυτούς, σίγουρα θα υπάρχει μια μαγική λύση, μια λύση που δεν τη συλλαμβάνει ο νους, που δεν την υπαγορεύει η λογική, αλλά ασφαλώς θα την υπαγορεύσει ο Θεός της Ελλάδας, ο οποίος θα τραβήξει τη χώρα έξω από τη χρεοκοπική δίνη τοποθετώντας την στην πλατιά λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευτυχίας!

Για να είμαστε ειλικρινείς, τη μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξε πράγματι Θεός της Ελλάδας. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, ήταν ένας ορθολογικός Θεός και έκανε πολλά. Συνέβαλε στην εξωστρέφεια της χώρας. Της προσέφερε πόρους για να αναπτύξει υποδομές, επιδότησε την παραγωγή της, την ενέταξε σε μια μεγάλη δημοκρατική οικογένεια προόδου, ασφάλειας και ανοιχτών συνόρων, ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της χρεοκοπίας της δεν την άφησε να φύγει στα βράχια.

Ο Θεός της Ελλάδας υπάρχει. Ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μην το λησμονούμε. Και να μη λησμονούμε, επίσης, ότι και οι θεοί αγανακτούν.