«Σκοτώσαμε το «Charlie»!» είχαν θριαμβολογήσει οι αδελφοί Κουασί μετά το δολοφονικό τους πέρασμα από τα γραφεία του σατιρικού εντύπου. Είναι βέβαιο ότι δεν τα κατάφεραν. Το νέο τεύχος που ετοίμασε η ομάδα των επιζώντων κυκλοφόρησε χθες στα γαλλικά περίπτερα και ξεπούλησε πριν καν δείξει το ρολόι 10 π.μ. –μία ώρα πριν αναρτήσει η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη, βίντεο με το οποίο διεκδικεί θριαμβευτικά, εκ των υστέρων, την ευθύνη για την επίθεση στο «Charlie Hebdo».

Μέσα σε λίγες ώρες πουλήθηκαν 700.000 αντίτυπα. Θα κυκλοφορήσουν τελικά ακόμη 4.300.000. Το πρωτοσέλιδο του «Charlie», όμως, το σκίτσο του Λουζ με τον Μωάμεθ να κλαίει, κρατώντας μια πινακίδα με το σύνθημα «Είμαι Charlie», υπό τον τίτλο «Ολα συγχωρούνται», δεν έγινε –όπως άλλωστε αναμενόταν –δεκτό θετικά στον μουσουλμανικό κόσμο. Πολλές εφημερίδες του δυτικού κόσμου το αναδημοσίευσαν. Πολλοί το εκθείασαν, ως ένα σκίτσο στη σατιρική παράδοση του περιοδικού που εμμένει στην ιερότητα της ελευθερίας της έκφρασης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ειρήνης. Στο Ιράν, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στην Αλγερία και αλλού, όμως, εξελήφθη ως «πρόκληση». «Δεν είναι ούτε λογικό ούτε συνετό να δημοσιεύονται σκίτσα που προσβάλλουν τον Προφήτη ή επιτίθενται στο Ισλάμ» δήλωσε από το Κατάρ η Παγκόσμια Ενωση των Ουλεμάδων.

Προειδοποίηση. Το επίμαχο σκίτσο «προσβάλλει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων» και «μπορεί να ξανανοίξει έναν φαύλο κύκλο τρομοκρατίας» επισήμανε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Για «αδικαιολόγητη πρόκληση απέναντι στα συναισθήματα των μουσουλμάνων όλου του κόσμου» έκανε λόγο χθες ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Αλάμ. Μία ημέρα νωρίτερα το αιγυπτιακό Αλ Αζάρ, ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ, είχε καλέσει τους πιστούς να «αγνοήσουν» αυτά τα νέα σκίτσα, μιλώντας για «γεμάτη μίσος επιπολαιότητα». Για «προσβολή των δύο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων του κόσμου» μίλησε και ο μουφτής της Ιερουσαλήμ. Στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, πάντως, πολλοί απλοί άνθρωποι δήλωναν ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε παρακάτω. «Τα σκίτσα δεν έχουν σημασία, δεν πρέπει να μας επηρεάζουν. Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία, και αν αντιδράσουμε πρέπει να αντιδράσουμε με λέξεις αντί λέξεων και σκίτσα αντί σκίτσων» δήλωνε χαρακτηριστικά στο Κάιρο ο Σαμίρ Μαχμούντ.

Οι μεγαλύτερες γαλλικές μουσουλμανικές οργανώσεις είχαν καλέσει ήδη από την Τρίτη τους μουσουλμάνους πολίτες της χώρας να δείξουν «ψυχραιμία» και να σεβαστούν την ελευθερία της έκφρασης. Ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς έστειλε χθες σαφές μήνυμα κρατώντας διπλωμένο ένα αντίτυπο του «Charlie» μπροστά στον φακό, καθώς αποχωρούσε από το υπουργικό συμβούλιο. Η Γαλλία παραμένει όμως σε ύψιστο συναγερμό. Εχει ήδη αναπτύξει στους δρόμους 10.000 επιπλέον στρατιώτες, έχει στείλει σχεδόν 5.000 αστυνομικούς να φυλάνε εβραϊκά σχολεία και συναγωγές και αναζητεί έως και έξι συνεργούς των τριών τζιχαντιστών που δολοφόνησαν 17 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, των αδελφών Κουασί και του Αμεντί Κολιμπαλί.

Αεροπλανοφόρο. Χθες η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή προκειμένου να ενισχύσει τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος –που χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανόητη» τη δημοσίευση νέων σκίτσων του Μωάμεθ. Στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους είχε υποστηρίξει ότι έδρασε ο Κολιμπαλί. Οι αδελφοί Κουασί, από την πλευρά τους, είχαν πει σε μάρτυρες ότι ανήκαν στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Φέρεται να είχαν ταξιδέψει το 2011 στην Υεμένη και να είχαν εκπαιδευθεί εκεί.