Η υπεράσπιση του αυστραλού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, ο οποίος κρατείται στην Αίγυπτο μαζί με δύο συναδέλφους του, ζητεί την απέλασή του από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε η οικογένεια του δημοσιογράφου.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη πρόκειται να τους δικάσει εκ νέου.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την Πέμπτη τη διεξαγωγή νέας δίκης σε βάρος του Πίτερ Γκρέστε, του Αιγυπτοκαναδού Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης από επτά ως δέκα χρόνια για υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι αδελφοί του Πίτερ Γκρέστε, ο Άντριου και ο Μάικ, δήλωσαν πως η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνιστά «ένα θετικό βήμα στη δικαστική διαδικασία, ένα επιπλέον βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η οικογένεια σχεδιάζει να βασιστεί σε ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και το οποίο επιτρέπει την απέλαση προς τη χώρα τους ξένων που έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης ή δικάζονται.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει ο Πίτερ στο σπίτι», δήλωσε ο Άντριου Γκρέστε.

Η οικογένεια ελπίζει σε μια ταχεία απόφαση. «Εκτιμάμε πως οι δύο επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, μια τέλεια ευκαιρία για να ανταλλάξουν πληροφορίες οι κυβερνήσεις (της Αυστραλίας και της Αιγύπτου) και ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε σε μια απόφαση απέλασης», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή αυτή, η υπεράσπιση του δημοσιογράφου θα ζητήσει την απελευθέρωσή του με εγγύηση κατά την έναρξη της νέας δίκης η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε 45 ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, πρόσθεσαν ακόμη οι δύο αδελφοί του δημοσιογράφου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ επισήμανε πως το διάταγμα ουδέποτε εφαρμόσθηκε. «Η νομοθεσία δεν είναι πολύ σαφής, πρόκειται για έναν νέο νόμο, όμως προβλέπει τη δυνατότητα οι κρατούμενοι να μεταφέρονται στη χώρα καταγωγής τους, στην προκειμένη περίπτωση την Αυστραλία», δήλωσε στο αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Οι τρεις δημοσιογράφοι του αγγλόφωνου προγράμματος του Al Jazeera είχαν συλληφθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Η καταδίκη τους τον Ιούνιο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.