Κλείδωσε το «παρών» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ τόσο για τη δεύτερη (σημερινή) ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και για εκείνην της 29ης Δεκεμβρίου, έπειτα από κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Από τη συνεδρίαση ήταν αδικαιολογήτως απών ο βουλευτής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας, ο οποίος ως γνωστόν είχε συνυπογράψει το περίφημο κείμενο των 8 για συναινετική εκλογή Προέδρου υπό προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες η συνταγματική αναθεώρηση και ο προκαθορισμός της ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών. Η στάση του βουλευτή αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα ερωτηματικό, καθώς χθες το βράδυ το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν απαντούσε καν στα τηλεφωνήματα, είτε από το κόμμα είτε από άλλες πλευρές. Η συναίνεση των παρόντων βουλευτών –με καθυστέρηση εμφανίστηκε η Μαρία Ρεπούση –στην επιβεβαίωση της καταψήφισης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα προκάλεσε χαλάρωση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει δηκτικά ότι είναι αβάσιμες οι πληροφορίες που εμφάνιζαν ορισμένους βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου να ανεξαρτητοποιούνται οδηγώντας αυτομάτως το κόμμα σε διάλυση.

Αλλωστε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των δύο οργάνων, η Δημοκρατική Αριστερά το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί εντατικά με τα ζητήματα των συνεργασιών του κόμματος. Στη διευρυμένη σύσκεψη τέθηκε πιο ανοιχτά από προηγούμενες φορές το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σκέψη της ηγεσίας κινείται στην κατεύθυνση της προεκλογικής συνεργασίας με την Κουμουδούρου χωρίς η Δημοκρατική Αριστερά να απολέσει την πολιτική της αυτονομία. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως έγραψαν τα «ΝΕΑ» το προηγούμενο Σάββατο, εφόσον η ΔΗΜΑΡ ενταχθεί σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη πολιτική δύναμη και χωρίς να υπάρχει κομματικός συνασπισμός που θα προκαλούσε απώλεια του μπόνους των 50 εδρών.

Ο Φώτης Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει ως προς αυτό το σκέλος, ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν εκ νέου, καθώς υπάρχουν οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συνεδρίου του προηγούμενου Οκτωβρίου που μιλούν για αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εθνικές εκλογές. Μόνο ένα διαρκές συνέδριο μπορεί να ακυρώσει τις αποφάσεις τακτικού συνεδρίου κι αυτό σχεδιάζεται να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αν και η ομάδα των πρώην προεδρικών δεν εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από την αλλαγή ρότας του κόμματος και από τη μονόπλευρη κατεύθυνσή της προς την Κουμουνδούρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας επιβεβαίωσε χθες ότι «μας ενδιαφέρει η προγραμματική συζήτηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την πολιτική Οικολογία και με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις συζητήσεις τις κάνουμε στο φως και όχι στο παρασκήνιο».

Σημείωσε ότι η εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ θα προσδιοριστεί μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας, όμως με γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. «Δηλαδή, ό,τι κι αν αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ θα το αποφασίσει ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός, ως αυτοτελές κόμμα» είπε με νόημα ο κ. Μαχαίρας, αποδεχόμενος με έμμεσο τρόπο την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.