Οι μεγάλες αντεπιθέσεις, ή επιστροφές, όπως εν προκειμένω έχει χαρακτηριστεί αυτή που η ΑΕΚ επιχειρεί με σκοπό την επανεγκατάστασή της στην ελίτ του εγχώριου ποδοσφαίρου, προϋποθέτουν την ύπαρξη και την πιστή εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου. Για να προκύψει τέτοιο βέβαια, αλλά και να ακολουθηθεί με συνέπεια και δίχως αντιφατικές δράσεις και παρεκκλίσεις από την αρχική μορφή του, θα πρέπει να υποστηρίζεται από τον κατάλληλο εμπνευστή και καθοδηγητή. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν εξ αρχής ξεκάθαρος απέναντι στους συνεργάτες του: «Οι ξένοι που θα έχει η ομάδα θα είναι λίγοι και ξεχωριστοί. Προέχει για εμάς να δημιουργήσουμε την ΑΕΚ των Ελλήνων και σε 2-3 χρόνια από σήμερα να έχουμε στο ρόστερ μας τον κορμό της εθνικής ομάδας». Κάπως έτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, από τα αλώνια του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, η προσπάθεια υλοποίησης ενός οράματος που τότε, δικαίως ίσως για τον περισσότερο φίλαθλο κόσμο, να φάνταζε ως ένα σχέδιο που ξεπερνούσε τα όρια του φιλόδοξου και πατούσε σε εκείνα του υπερβολικού.

Κι όμως, έναν χρόνο μετά, η ποδοσφαιρική Ενωση της Β’ Εθνικής έφτασε στο σημείο να τροφοδοτήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με δύο ποδοσφαιριστές που αναγνωρίζονται ως εκ των πιο ποιοτικών στις θέσεις όπου αγωνίζονται. Ο επιτελικός μέσος Πέτρος Μάνταλος ήταν ο πρώτος που κλήθηκε στην εθνική ομάδα από τον Κλάουντιο Ρανιέρι και ευνοήθηκε από την απόφαση του Ιταλού να παρακολουθήσει στενά την ΑΕΚ προσπερνώντας το θέμα της χαμηλότερης κατηγορίας. Ο δεξιός μπακ-χαφ Μιχάλης Μπακάκης ήταν ο δεύτερος που επιβραβεύθηκε για τις εμφανίσεις του φορώντας τα κιτρινόμαυρα. Οι πολλοί Ελληνες που βρίσκονται πλέον στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια άρχισαν να ονειρεύονται…

Οι δύο περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού Δημήτρη Κολοβέτσιου και του τερματοφύλακα Γιάννη Ανέστη. Ο πρώτος αναγνωρίζεται ήδη από τους φίλους της ΑΕΚ ως ο ηγέτης της κιτρινόμαυρης άμυνας. Στόπερ με ταχύτητα, εξαιρετικές τοποθετήσεις, καλή τεχνική κατάρτιση, αλλά και ικανότητα στο σκοράρισμα σε στημένες φάσεις. Βέβαια ξεδιπλώνει τις αρετές του σε μία περίοδο που η εθνική ομάδα παρουσιάζει πληρότητα στη συγκεκριμένη θέση και διαθέτει ως βασικό δίδυμο τους Κώστα Μανωλά και Σωκράτη Παπασταθόπουλο (αμφότεροι ξεπετάχτηκαν από την ΑΕΚ), οι οποίοι διακρίνονται σε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η συγκυρία είναι μάλλον πιο ευνοϊκή για τον δεύτερο, καθώς στη θέση του τερματοφύλακα υπάρχει περισσότερο πρόσφορο έδαφος. Ο Ανέστης, με μπόι 1,97 μ., ζηλευτή για το ύψος του ικανότητα στο χαμηλό παιχνίδι, εξαιρετικά ρεφλέξ, αλλά και επιβλητικές επεμβάσεις όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, ίσως και να είναι ο επόμενος που θα διαβεί την πόρτα της Εθνικής Ελλάδας.