Ανησυχία έχει σκορπίσει στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης η προχθεσινή επίθεση με όλμους, όπως όλα δείχνουν από φιλορώσους αυτονομιστές, στο χωριό Σαρτανά που προκάλεσε επτά νεκρούς –έξι από αυτούς ελληνικής καταγωγής –και 17 τραυματίες.

Τόσο στο χωριό Σαρτανά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο εχθροπραξιών ανάμεσα στους ουκρανούς στρατιώτες και στους αυτονομιστές, επικρατούσε χθες ηρεμία. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» πάντως ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης Δημήτριος Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. «Τα πράγματα είναι ρευστά. Το Σαρτανά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να ξανασυμβούν». Οπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη φονική επίθεση «η ανησυχία είναι διάχυτη όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα αλλά σε ολόκληρο τον λαό της Μαριούπολης».

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν στο μεταξύ χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή. Και αυτό διότι είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο –μαζί με τον γενικό πρόξενο -, να επικοινωνεί με συγγενείς και να κανονίζει διαδικαστικά θέματα για τις κηδείες των θυμάτων. «Δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κλαίω όλη μέρα» είπε. Οι τέσσερις από τους 17 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική.

Τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. «Στις δύσκολες αυτές ώρες η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας», σημείωσε. «Η προστασία των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η πρώτη μέριμνά μας. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση».

Το ζητούμενο αυτό θα τεθεί επί τάπητος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Ασίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μιλάνο. Για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η πρώτη ευκαιρία να συζητήσει με τους δυτικούς ηγέτες την κρίση στην Ουκρανία έπειτα από την επίσκεψή του στη Γαλλία τον Ιούνιο για την επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από συναντήσεις: μία συνάντηση του Πούτιν με την Ανγκελα Μέρκελ, μία συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Ποροσένκο παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενδεχομένως και ένα ξεχωριστό τετ α τετ Πούτιν και Ποροσένκο.

«Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια. Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε ένα περισσότερα υποσχόμενο και θετικό κεφάλαιο του όλου παζλ σχετικά με την κρίση εντός και γύρω από την Ουκρανία» δήλωσε ο Βιγκάουντας Ουσάτσκας, ο πρέσβης της ΕΕ στη Ρωσία. Οπως επισήμανε η Μέρκελ, οι συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο θα συμπεριλάβουν μια σειρά από θέματα σχετιζόμενα με την Ουκρανία, από τη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα τον χειμώνα σε όλη την Ευρώπη έως τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου αλλά παραβιάζεται, όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο στο Σαρτανά, σχεδόν καθημερινά.