Πρωταθλήτρια κόσμου στη δημοσιονομική προσαρμογή ανακηρύσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2014 το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα διεθνώς, επίδοση που αναμένεται να επαναλάβει και τη διετία 2015 - 2016.

Από την έκθεση του ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον από τον διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου, Βιτόρ Γκασπάρ, προκύπτει πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακές σε διεθνές επίπεδο τόσο στο σκέλος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και στο σκέλος του ελέγχου των δαπανών για συντάξεις και παροχές υγείας.

Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της εφαρμογής πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιδρούν θετικά στην στήριξη της απασχόληση.

Ενδεικτικά, το ΔΝΤ αναφέρεται στις στοχευμένες περικοπές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που εκτιμά πως συνολικά θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων εργαζομένων και των γυναικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διστακτική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ο κίνδυνος του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού (lowflation) και η μεταρρυθμιστική κόπωση επιβάλουν την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών που θα σταθμίζουν προσεκτικά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη στήριξη της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Εμφαση στις μεταρρυθμίσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα, ο Γκασπάρ τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα είναι αξιόλογη και κινείται εντός των στόχων του προγράμματος ή ακόμη και τους ξεπερνά.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν ισχύει το ίδιο και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει», τόνισε ο πορτογάλος οικονομολόγος.

Ο ίδιος είπε πως το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά προσέθεσε πως η «κορυφή» του χρέους «βρίσκεται πίσω», εννοώντας πως αυτό σταδιακά αποκλιμακώνεται.

Αναγνώρισε δε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικές προσπάθειες για να εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της, να επανέλθει στην ανάπτυξη και να ανακτήσει την επαφή της με τις αγορές και ότι εφεξής η ατζέντα θα πρέπει πλέον να αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ εφέτος, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ενώ αναμένει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και στο 0,6% το 2016.

Το Ταμείο τοποθετεί το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού (συνυπολογίζει και τους ρυθμούς ανάπτυξης) στο 5,4% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,7% του ΑΕΠ το 2015 και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2016, ενώ εκτιμά πως το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και ακολουθούν η Ισλανδία (5,1% του ΑΕΠ), η Ιταλία (4% του ΑΕΠ), η Σιγκαπούρη (2,8% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (1,9% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (1,9% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας (Γενική Κυβέρνηση) αναμένεται να μειωθεί από το 174,2% του ΑΕΠ το 2014, στο 171% του ΑΕΠ το 2015 και στο 160,5% του ΑΕΠ το 2016.

Πολύ θετικές είναι και οι προβολές για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς από το 14,5% του ΑΕΠ το 2014, θα μειωθούν στο 10% του ΑΕΠ το 2015 και αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω στο 4,3% του ΑΕΠ το 2016.

Το ΔΝΤ αναφέρεται στις προσαρμογές που έχει κάνει η Ελλάδα στο ασφαλιστικό της σύστημα και εστιάζει ειδικά στη νομοθεσία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στη βάση αυτή το Ταμείο προβλέπει πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα θα αυξηθούν στο διάστημα 2014-2050 κατά 20,8%, ενώ οι δαπάνες υγείας θα σημειώσουν την ίδια περίοδο αύξηση 38,4%. Και οι δύο αυτές επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο όλων των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Βάσει των ίδιων προβλέψεων, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 44,6% του ΑΕΠ το 2014 , για να μειωθούν στο 43,2% του ΑΕΠ το 2015 και στο 42,4% το 2016.

Οι δε δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 47,3% του ΑΕΠ το 2014, για να μειωθούν στο 45,1% του ΑΕΠ το 2015 και να ανέλθουν στο 43% το 2016.

Η «έξυπνη» δημοσιονομική πολιτική

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Βιτόρ Γκασπάρ, (πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας) παρουσιάζοντας την έκθεση Fiscal Monitor σημείωσε πως οι άνεργοι σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατομμύρια και ότι σε αυτούς έως το 2018 αναμένεται να προστεθούν ακόμη 13 εκατομμύρια άνεργοι.

Το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να υποστηρίξει την απασχόληση.

Ο πορτογάλος διευθυντής του Ταμείου ανάφερε πως μια «έξυπνη» (smart) δημοσιονομική πολιτική υποστηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη, φέρνει το δημόσιο χρέος σε ασφαλέστερα επίπεδα, ενισχύει τις αποδοτικές δημόσιες επενδύσεις και διευκολύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό προσέθεσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να υλοποιείται με το κατάλληλο μίγμα πολιτικής που χρειάζεται κάθε χώρα, αλλά και ότι απαιτείται να κατανοείται η πολιτική διάσταση της οικονομικής πολιτικής, ώστε να μην προκύπτουν κοινωνικές εντάσεις.

Ο ίδιος ανάδειξε τη χρησιμότητα των περικοπών στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλουν οι εργοδότες, αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ως μέρος ενός οπλοστασίου πολιτικών που διορθώνουν κάποιες από τις τρέχουσες αδυναμίες στις αγορές εργασίας, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό (σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη καταγραφεί αξιόλογα αποτελέσματα).

Ο Γκασπάρ επεσήμανε πως οι δημοσιονομικές πολιτικές δεν πρέπει να αυξάνουν τον κίνδυνο της βιωσιμότητας του χρέους και πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε το κόστος και το όφελος της μεταρρύθμισης να είναι σαφώς προσδιορισμένα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως οι δημοσιονομικές προσπάθειες της τελευταίας πενταετίας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του χρέους τους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο επεσήμανε πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ σε πολλές προηγμένες οικονομίες ξεπερνά το 100%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από