Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που βρίσκονται στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ και ζητούν εκλογική μεταρρύθμιση έκανε την Κυριακή η αστυνομία, καθώς το κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας ολισθαίνει προς το χάος.

Μετά την επανειλημμένη χρήση δακρυγόνων οι διαδηλωτές σκορπίστηκαν εκατοντάδες μέτρα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι δυνάμεις της τάξης θα κάνουν χρήση μεγαλύτερης βίας.

Στόχος των διαδηλωτών είναι να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης και να αποκλείσουν το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης και του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία.

Το κίνημα, γνωστό ως Occupy Central, πραγματοποιεί κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή φοιτητών που συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.

Μετά από βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ, υποσχέθηκε νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ηγέτες των φοιτητών, στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος περίπου 80.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνολικά 74 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών αλλά και τρεις βουλευτές, συνελήφθησαν την Παρασκευή. Επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Το Occupy Central ζητεί την «απόσυρση» της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Η Κίνα από την πλευρά της, δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε είδους παράνομη συμπεριφορά στο Χονγκ Κονγκ η οποία υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

Εκπρόσωπος του Γραφείου της Κίνας για τις Υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου πρόσθεσε πως η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ όσον αφορά το ζήτημα αυτό σε συμφωνία με τον νόμο.