Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Βατικανό είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή είναι και η πρώτη επαφή του Φραγκίσκου με έλληνα πολιτικό από την ημέρα εκλογής του αργεντινού κληρικού στον θρόνο του ποντίφικα. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η συνάντηση είναι ιστορική, της αποδίδουν μάλιστα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Επενδύουν στο ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα εκεί θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προσθέσει πόντους και η υποψηφιότητά του για τη προεδρία της Κομισιόν. Σημειώνουν μάλιστα πως η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με τρόμο, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες ρίχνοντας τα βέλη τους προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε χθες στο Εντευκτήριο της Βουλής. Αντίθετα, τονίζουν ότι πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκή Αριστερά αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνομιλητές στα διεθνή fora προβάλλοντας μια διαφορετική στρατηγική για την έξοδo της Ευρώπης από την κρίση.

Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν τα θέματα της ειρήνης αφού τα πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη αυξάνονται, η φτώχεια που διευρύνεται στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό, η προστασία του περιβάλλοντος και το πρόβλημα της ανεργίας.

Οι σχέσεις της ηγεσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την Aριστερά δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχροπολεμική σύγκρουση τη δεκαετία του ’80. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει αισθητά. Ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν, το Βατικανό έχει κάνει ανοίγματα, ενώ δύο Πάπες έχουν επισκεφθεί την τελευταία κόκκινη νησίδα του πλανήτη, την Κούβα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρείται όμως μια προσωπικότητα διαφορετική από τους προκατόχους του. Χαρακτηρίζεται πιο «επαναστάτης». Οπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά ζητήματα, ο ποντίφικας κατάγεται από τη Λατινική Αμερική που είναι η γενέτειρα του καθολικού – αντιαποικιοκρατικού ρεύματος της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης».

Οι παρεμβάσεις του σε μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και τα προβλήματα των μεταναστών, του έχουν προσδώσει τον τίτλο του Πάπα των Φτωχών. Εχει στραφεί ενάντια στην ασυδοσία των αγορών υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να ανεχθούμε ακόμη για πολύ καιρό οι χρηματαγορές να καθορίζουν την τύχη των λαών». Επίσης, έχει αντιταχθεί δημόσια στα σχέδια της Δύσης για επέμβαση στη Συρία αλλά και στην αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Εχει κατηγορηθεί από συντηρητικούς κύκλους ως κομμουνιστής, αλλά ο ίδιος δεν δείχνει να πτοείται.

«Λένε ότι είμαι κομμουνιστής, αλλά η φτώχεια χωρίς κανενός είδους ιδεολογία είναι η σημαία του Ευαγγελίου» έχει πει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ανενημέρωτη για το ταξίδι του την ηγεσία της Ορθοδοξίας, με την οποία διατηρεί εξαιρετική σχέση. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησε μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη Ρωμαιοκαθολική. Ο Πάνος Σκουρλέτης, από τον ρ/σ Alpha, υποστήριξε ότι η συνάντηση «αντιμετωπίζεται θετικά από Πατριαρχείο και Αρχιεπισκοπή».

Το πρόγραμμα

Μετά τη συνάντησημε τον προκαθήμενο της Ρωμαιο-καθολικής Εκκλησίαςο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική ιταλική τηλεόραση, ενώ θα συναντηθείκαι με εκπροσώπουςτης Λίστας Τσίπρα.