Την περασμένη Τετάρτη, όταν η Ρένα Δούρου άρχισε να δίνει τον πολιτικό της όρκο, ακούστηκαν κάποιες μεμονωμένες αποδοκιμασίες εντός του γυμναστηρίου της Δροσούπολης. Ηταν κάτι που λειτούργησε αντίστροφα, καθώς ηλέκτρισε συγκινησιακά την ατμόσφαιρα και έγινε αφορμή για ένα παρατεταμένο χειροκρότημα διάρκειας τριών λεπτών. Οσο δηλαδή κράτησε και ο πολιτικός όρκος της νέας περιφερειάρχου Αττικής.

Η ορκωμοσία της Δούρου αποτελεί αλλαγή σελίδας. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα περιφερειάρχης Αττικής. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που αποκτά η Αριστερά πραγματική εξουσία. Στην ορκωμοσία της ήταν όλοι εκεί. Αλλωστε η Περιφέρεια Αττικής έχει 66 δήμους. Αντίθετα, στη χθεσινή ορκωμοσία του Γιώργου Καμίνη κανένας δεν μπορούσε να μπει στην Τεχνόπολη χωρίς την ειδική πρόσκληση. Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και όχι τυχαία. Το 2010 η ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων λειτούργησε ως ένας καθρέφτης του μέλλοντος. Εδειχνε δηλαδή τι θα ακολουθούσε λίγο καιρό αργότερα σε όλη τη χώρα. Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, δημιουργώντας σκηνικά έντασης και χάους εννέα στις δέκα φορές –ώσπου μπήκαν στη Βουλή.

Το 2014 είναι η τελετή της ορκωμοσίας του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη που εικονογραφεί μία χώρα στα άκρα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση, καρφιτσώνοντας στο σακάκι του ένα φέιγ βολάν με το αστέρι του Δαβίδ. Ηθελε να θυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί. Αυτή ήταν η δική του απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο Μπουτάρης δεν δίστασε να εξισώσει κάποιους –κατά δήλωσή τους –«αντιφασίστες» διαδηλωτές που βρέθηκαν την Πέμπτη στο δημαρχιακό μέγαρο με τους χρυσαυγίτες, λέγοντας ότι είναι τα «δύο άκρα» και αν δεν σταματήσουν θα καλέσει την Αστυνομία. «Αυτούς τους φασίστες τούς ψήφισε ένα μέρος του ελληνικού λαού, πείτε σε αυτούς που τους ψήφισαν να μην τους ξαναψηφίσουν» ήταν η συμβουλή του δημάρχου Θεσσαλονίκης.