Μακρύ καυτό καλοκαίρι με αγώνες στους δρόμους, τις πλατείες, τους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές προγραμματίζει ο Περισσός, προκειμένου να διατηρήσει και να αυξήσει τη δυναμική του. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο που αποχώρησε από την ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς –στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ –αφού, όπως λέει, έχει αλλάξει ο συνομόσπονδος χαρακτήρας που είχε και σε αυτό εντάχθηκαν μέχρι και το «Κόμμα για τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης» και κόμματα «προστασίας των ζώων»!

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο των ευρωεκλογών, όσο και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την ικανοποίησή της. Μπορεί η λέξη αυτή να μην υπάρχει πουθενά στο πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προκύπτει όμως από την παράθεση των αριθμών: «Στις ευρωεκλογές το Κόμμα μας πήρε ποσοστό 6,11% και 349.817 ψήφους σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό 4,5% και 277.227 ψήφους τον Ιούνη του 2012, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές».

Η ίδια ικανοποίηση προκύπτει και από την «ξερή» αναφορά των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ΚΚΕ έχει δήμαρχο σε Πάτρα, Πετρούπολη, Ικαρία και Χαϊδάρι. Σημείωσε άνοδο και στις 13 περιφέρειες φτάνοντας το 8,88% και 498.573 ψήφους. Και είχε άνοδο σε 214 δήμους, ενώ σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%. Η Κεντρική Επιτροπή επισημαίνει ότι σωστά τα αποτελέσματα κρίνονται με βάση τις εκλογές του Ιουνίου 2012, σημειώνοντας ότι το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα.

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Εάν ο Περισσός αισθάνεται ικανοποίηση γιατί αύξησε την εκλογική επιρροή του, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την αποτίμηση του γενικότερου αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Οπως τονίζεται στη βασική αποτίμηση που εγκρίθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, το συνολικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης σε αντιμνημονιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Και επισημαίνεται ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης και απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους, όπως και αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο.

Στα μειονεκτήματα της πρόσφατης αναμέτρησης η ΚΕ συγκαταλέγει το γεγονός ότι αυτή έγινε «για πρώτη φορά χωρίς το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του 902», ενώ στα αρνητικά περιλαμβάνει και τη χαμηλή κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων, γίνεται αναφορά στην πτώση ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι αν και επιδίωξε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα καταγραφής μιας καθαρής πρωτιάς, το αποτέλεσμα δεν έδωσε τελικά μια «τέτοια καθαρή τάση». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια από τις αιχμηρές διατυπώσεις είναι ότι «υποκαθιστά το αποδυναμωμένο ΠαΣοΚ», ενώ υπογραμμίζεται ότι «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση», αφού αποτελεί «εφεδρεία της άρχουσας τάξης».

Διεκδίκηση από ΕΣΠΑ

Ανάμεσα στις αναφορές για τις «βασικές αιχμές πάλης» για το επόμενο διάστημα που θέτει η ΚΕ του ΚΚΕ συγκαταλέγονται η διεκδίκηση χρημάτων από ευρωπαϊκούς πόρους – ΕΣΠΑ 2014-2020 –, η πλήρης κρατική χρηματοδότηση για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία και τράπεζες, εξασφάλιση λειτουργίας κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, φροντίδα ηλικιωμένων κ.λπ.).