Το καλοκαίρι είναι για μπάνιο. Και όχι για φακέλους με τις αποφάσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τη γαλάζια ανάπτυξη, σαν αυτούς που μοίρασε χθες η Μαρία Δαμανάκη. Αρτι αφιχθείσα στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, όπου συζητούσε για τους ωκεανούς με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον Εντ Μίλιμπαντ, η Μαρία κάλεσε τους δημοσιογράφους στο εστιατόριο στην ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη. Επειδή όμως ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ψάρια –εκτός αν είναι να τα φάει –και στο τηγάνι των ημερών είναι η σύνθεση της νέας Επιτροπής, η συζήτηση πήρε την αναμενόμενη τροπή εν μέσω μπακαλιαροκεφτέδων και γρανίτας.

Δηλαδή η Δαμανάκη, ερωτηθείσα σχετικά, επανέλαβε ότι θα ήθελε να ανανεωθεί η θητεία της στην Κομισιόν. Αυτό –στην εποχή του Διαδικτύου είμαστε! –έφθασε έπειτα από λίγο στις Βρυξέλλες όπου ήταν ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής. Εξού και η απορία, καθ’ οδόν προς το Συμβούλιο, «πώς γίνεται να έχουμε αυτοπροτάσεις για την Επιτροπή;». Και το παράπονο: «Μα δεν το είχαμε ξεκαθαρίσει αυτό;». Δεν ξέρω αν θα καταλήξει και η Μαρία, όπως έγινε προσφάτως με την Ντόρα Μπακογιάννη, να κάνει ραντεβού της παρηγοριάς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Κατά τα λοιπά, είχαμε τη γνωστή επιχειρηματολογία, ότι αν ανανεωνόταν η θητεία της Μαρίας, η Ελλάδα θα μπορούσε, με το επιχείρημα της αρχαιότητας της Δαμανάκη, να διεκδικήσει ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Ενώ τώρα θα κακοπέσει. Μάλιστα. Την πρώτη φορά επίτροπος από σπόντα, τη δεύτερη με το στανιό.

Ψαροκόκαλο στον λαιμό

Για τα εγχώρια πολιτικά, η Μαρία είπε πάντως ότι ουδόλως ενδιαφέρεται. Για την ακρίβεια, είπε κάτι σε στυλ «η δική μου γενιά έκανε πολλά, αλλά πρέπει να ανοίξει δρόμο στους νέους». Εξού και εφόσον δεν επιτροπεύσει, θα ιδιωτεύσει. Κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχθεί μία από τις προτάσεις που έχει να δουλέψει στην Αμερική ή στο Λονδίνο. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι για τα ψάρια, αλλά για τους ωκεανούς.

Εμένα, ωστόσο, μου φάνηκε το είδος του γεύματος που μένεις με το ψαροκόκαλο στον λαιμό. Τα ψάρια –όπως και η πολιτική –θέλουν προσεκτικό καθάρισμα για να τα απολαύσεις σωστά.

Προσεχώς Βουλγάρα

Η άλλη ενδιαφερόμενη για την Κομισιόν –ή μάλλον αυτή που θεωρεί ότι υπάρχει σχετική δέσμευση του Μαξίμου υπέρ της -, δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει το επιχείρημα ότι αν πάει Βρυξέλλες, έχει κλειδωμένο το χαρτοφυλάκιο της Κάθι Αστον. Πράγματι, το 2009 θα της το έδιναν –αλλά δεν πήγε! Μόνο που αυτό το βλέπει να αλλάζει διαρκώς χέρια. Από τη φάση Σικόρσκι –ο πολωνός υδραυλικός σε θέματα ρωσοφαγίας –είμαστε στο μεσοδιάστημα Μογκερίνι. Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών – το μικρό της είναι Φεντερίκα –παίζει δυνατά τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του εκπροσώπου της Ενωσης για την εξωτερική πολιτική. Αυτό επειδή δεν αποκλείεται στο παρασκηνιακό μαγείρεμα που θα γίνει, ο Ματέο Ρέντσι να εξασφαλίσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο για την Ιταλία. Εκτός αν παίξει το χαρτί των Βαλκανίων και στην καρέκλα της βαρόνης Αστον καθήσει εκπρόσωπος μιας χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ που μπορεί να τη λένε και Βουλγαρία…

Μια βόλτα στους διαδρόμους

Δεν είναι να είσαι υπουργός Οικονομικών και να βγαίνεις στον διάδρομο. Το έπαθε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης που έπιασε κουβέντα με μια ομάδα δημοσιογράφων στον διάδρομο και δέχθηκε να τους πει μερικά λόγια «οφ». Ως γνωστόν, εν Ελλάδι το «οφ» κρατάει τα λίγα λεπτά μέχρι να βρεθεί ένα θέμα στο Διαδίκτυο που δεν το χάνουν από τα μάτια τους στο Μαξίμου. Τα περί φοροελαφρύνσεων που είπε «οφ» ο Γκίκας προκάλεσαν αναστάτωση, οπότε είχαμε –επίσης «οφ» –ανασκευή ότι προέχουν τα προαπαιτούμενα. Μια συνέντευξη Τύπου ή καμιά δήλωση «ον ρέκορντ» θα ήταν προτιμότερη και μάλλον περίπατος εν σχέσει προς τη βόλτα στους διαδρόμους, λέω εγώ…

Παρακαλάνε να φύγουν

Ως γνωστόν, οι ανεξάρτητες Αρχές είναι το μακρύ χέρι της Βουλής, από την οποία και διορίζονται. Για την ακρίβεια, είναι η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία ορίζει τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 4/5. Βέβαια, η ελληνική πρωτοτυπία είναι ότι επειδή συνήθως δεν υπάρχει συναίνεση στα νέα πρόσωπα, ανανεώνεται αναγκαστικά η θητεία των προηγούμενων. Κάπως έτσι πληροφορούμαι ότι θα γίνει και αυτή τη φορά, αφού τα κόμματα –ή μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ –δεν συναινούν στα προτεινόμενα πρόσωπα.

Εξηγούμαι: την ερχόμενη Πέμπτη ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί μια λίστα υποψηφίων για το τιμόνι των ανεξάρτητων Αρχών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού σχεδόν όλες οι θητείες έχουν λήξει. Εξού και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε γύρο επαφών με τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που μετέχουν στη διαδικασία (δεν μετέχουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή) στέλνοντάς τους και λίστα με καμιά τριανταριά προτεινόμενα πρόσωπα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Η λίστα μαθαίνω ότι περιλάμβανε ανθρώπους όλων των πολιτικών αποχρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, στήλωσε τα πόδια και είπε «όχι» σε όλους. Κατόπιν τούτων, δεν έχει νόημα να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων αφού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα ανανεωθεί για ακόμα έξι μήνες η θητεία των εν ενεργεία στελεχών των Αρχών. Αυτό παρότι κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΕΣΡ, παρακαλάνε να φύγουν. Σήμερα, πάντως, θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.