Κρύος ή ζεστός, δυνατός ή ντεκαφεϊνέ, πέρα από εγρήγορση και μαγική γεύση, ο καφές μπορεί να προσφέρει πολύτιμα καύσιμα υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, ο άχρηστος αλεσμένος καφές που απομένει μετά την προετοιμασία του μυρωδάτου ροφήματος, μπορεί να μετατραπεί σε «πράσινα» βιοκαύσιμα για την κίνηση οχημάτων.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι περί τα 10 κιλά άχρηστου καφέ – όσος δηλαδή καταλήγει στα σκουπίδια από ένα μέσο μαγαζάκι πώλησης καφέ – μπορούν να προσφέρουν 2 λίτρα βιοκαυσίμων.

Αναφέρουν ακόμα ότι μεγάλες αλυσίδες καφέ, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάτι τέτοιο κερδίζοντας χρήματα και προσφέροντας στο κοινό μια οικολογική εναλλακτική επιλογή καυσίμων.

Καφές κίνησης!

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές δημιούργησαν βιοκαύσιμα από χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ – στην κανονική ή στην ντεκαφεϊνέ μορφή του – σε 20 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Energy & Fuels» οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ – συμπεριλαμβανομένων των Robusta και Arabica – διαθέτουν σε γενικές γραμμές μια κοινή και ομοιόμορφη σύνθεση και παρόμοιες ιδιότητες, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συγκεκριμένα βιοντίζελ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «μουσκεύοντας» τον καφέ σε οργανικό διάλυμα, κατάφεραν να απομονώσουν έλαια τα οποία στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας ειδικής επεξεργασίας μετέτρεψαν σε βιοντίζελ.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βιοντίζελ με «άρωμα» καφέ θα μπορούσε να παράγεται σε μικρή κλίμακα από τις αλυσίδες καφέ για την κίνηση π.χ. των οχημάτων παράδοσης.

Τα ίδια οχήματα θα συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα των μαγαζιών και θα τα μεταφέρουν στις ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας παραγωγής βιοντίζελ.

Κάποιες εταιρείες, όπως π.χ. η λονδρέζικη bio-bean, αναλαμβάνουν την παραγωγή βιοντίζελ ή πέλετ βιομάζας από απόβλητα καφέ.

«Περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα» λέει ο δρ Κρις Τσακ που έλαβε μέρος στη μελέτη.

«Τα έλαια που προκύπτουν από την επεξεργασία του άχρηστου αλεσμένου καφέ έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις ύλες (ζωικά και φυτικά λίπη) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο άχρηστος καφές λοιπόν θα μπορούσε, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις αυτές, να χρησιμοποιείται καθ΄αυτόν τον τρόπο από το να καταλήγει στα σκουπίδια» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βιοντίζελ από καφέ – ανεξαρτήτου πηγής – προσέφερε σταθερά επίπεδα επιδόσεων, αντίστοιχα με εκείνα του βιοντίζελ από καλλιέργειες.