Εξυπηρέτηση φορολογουμένων

Χαρίκλεια Μυττά,ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Το φορολογικό δεν μας ταλαιπωρεί μόνο επειδή μας θεωρεί ακένωτη πηγή φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κάτι σαν τη χρυσοτόκο όρνιθα να πούμε, αλλά μας ταλαιπωρεί και με τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία τού προσωπικού απέναντι στον «υπήκοο». Ναι, είμαστε υπήκοοι, δεν είμαστε πολίτες. Αν κάποιος βρεθεί για λίγο σε μια πολιτισμένη και οργανωμένη χώρα της Βόρειας Ευρώπης στην οποία τόσο πολύ θέλουμε να μοιάσουμε, τότε θα αισθανθεί για πρώτη φορά στη ζωή του πολίτης!

Την Κυριακή πάσχιζα να στείλω τη φορολογική μου δήλωση την οποία είχα ετοιμάσει και προσωρινά αποθηκεύσει. Οταν όμως έπειτα από δύο εβδομάδες, πήγα να την οριστικοποιήσω και να τη στείλω, το σύστημα με πέταγε έξω. Ολόκληρη τη Δευτέρα και την Τρίτη προσπαθούσα από τις 07.30 μέχρι τις 20.00 να επικοινωνήσω με τη ΓΓΠΣ, αλλά η γραμμή ήταν μονίμως κατειλημμένη! Αυτό είναι το Δημόσιο. Σαν να λέμε: αυτή είναι η Ελλάδα. Τους θέλουν όμως τους φόρους μας! Αλλά δεν μας διευκολύνουν να τους πάρουν! Ούτε τους εαυτούς τους διευκολύνουν. Σχήμα οξύμωρο. Οποιος θέλει να πάρει χρήματα πρέπει να ξέρει και να τα παίρνει, όπως κάνουν οι τράπεζες.

Δυσκολεύεσαι να στείλεις τους φόρους σου! Εγώ είμαι εδώ! Επί 24 ώρες θα είμαι στη διάθεσή σου ώστε να σου δημιουργώ ασφάλεια και θα είμαι σε θέση να σου επιλύσω το πρόβλημα. Αφού δεν μπορώ να σου μειώσω τη φορολογία, γιατί ακόμα δεν έχω καταφέρει να δαμάσω τη φοροδιαφυγή ούτε θα το καταφέρω ποτέ, γιατί μάλλον δεν θέλω, ας σου δημιουργήσω, τουλάχιστον, ευνοϊκές συνθήκες ώστε να τα πάρω!

Και πάμε να δούμε τι κάνουν οι ιδιωτικοί φορείς. Αν επρόκειτο να στείλω κάποιο έμβασμα από τράπεζα σε τράπεζα – και μέσω τραπεζών διακινούνται τεράστια ποσά – θα υπήρχε προσωπικό επί 24ώρου βάσεως όλες τις ημέρες της εβδομάδας και, ξέρετε, αυτό δίνει ασφάλεια στον συναλλασσόμενο. Το Δημόσιο θέλει να μαζεύει χρήματα χωρίς όμως να έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ας απλοποιήσουν το σύστημα κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης, ώστε να μην κλειδώνει τόσο εύκολα, και ας ανταποκριθεί η γραμμή 15515 στη δουλειά για την οποία έχει συσταθεί. Ξέρω, θα μου πείτε, υπάρχει και η γραμμή 210 48 02 552. Και αυτή είναι, μονίμως, κατειλημμένη! Και όταν δεν είναι κατειλημμένη είναι εκτός λειτουργίας! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε μάθει να έχουμε άμεση εξυπηρέτηση από το Δημόσιο. Ε, να μην κακομαθαίνουμε κιόλας.

Οικονομικές προτάσεις

Π. Πετρόπουλος,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επιτρέψτε μου να επισημάνω κάποια άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ως προς το δημόσιο χρέος: Αν (λέω αν) δεν πετύχει το κούρεμα, που σίγουρα είναι η πρώτη επιλογή της Ελλάδος (το οποίο και το ΔΝΤ υποστηρίζει και θα είναι σύμμαχος), τότε η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η επιμήκυνση, αλλά με δεκαετή περίοδο χάριτος, για να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, και απορώ γιατί δεν ακούγεται η λύση αυτή στον δημόσιο διάλογο.

Για τις συντάξεις: Πρέπει να επανέλθουν οι κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα και οι επικουρικές μέχρι 400 ευρώ τον μήνα εκεί που ήταν πριν από την οικονομική κρίση, δηλ. το 2008-2009. Για να εξοικονομήσουμε 300-400 ψωροεκατομμύρια ετησίως, μειώθηκαν 20% και άνω οι κύριες συντάξεις του ΙΚΑ και 50% περίπου οι επικουρικές, των οποίων σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση. Αυτό δεν έγινε σε καμιά από τις προβληματικές περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για ανταποδοτικές συντάξεις βάσει των κρατήσεων που επί πολλά έτη κατέβαλλαν οι συνταξιούχοι. Και λέω «ψωροεκατομμύρια» γιατί αντιστοιχούν μόλις στο 10% του προβλεπόμενου για το 2014 πρωτογενούς πλεονάσματος και 5% του αντίστοιχου του 2015. Εν ανάγκη ας μειωθούν περισσότερο οι πολύ υψηλές συντάξεις και των προνομιούχων που παίρνουν 3 έως και 9 συντάξεις (αν είναι δυνατόν!!!)

Οσον αφορά τον φόρο ακινήτων: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει αφορολόγητο και απαλλαγή πρώτης κατοικίας- ιδιοκατοίκησης (αν όχι και μιας δευτερεύουσας-εξοχικής) καθώς και των δωρεάν παραχωρήσεων προς τέκνα και πρώην σύζυγο. Επίσης αύξηση του ορίου των 300.000 ευρώ για τον συμπληρωματικό φόρο. Και βέβαια απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Δημογραφικό και πολύτεκνοι

Πάνος Ν. Λύρας,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Υποτίθεται ότι όλοι συμφωνούμε πως το σπουδαιότερο εθνικό μας θέμα είναι το δημογραφικό (δηλαδή η μη γέννηση αρκετών παιδιών από τις Ελληνίδες). Του εθνικού αυτού, λοιπόν, θέματος, όντος ψηλά στις προτεραιότητες του έθνους, δικαιολογούμαστε, νομίζουμε, εμείς οι πολύτεκνοι να περιμένουμε, το φθινόπωρο αυτού του χρόνου, που θα ανακοινωθούν τα μέτρα της διόρθωσης των ακραίων αδικιών, ως πρώτο μέτρο να είναι η συνέχιση χορήγησης της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ τον μήνα στις 80.000 πολύτεκνες μητέρες. Η δαπάνη για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (εννοείται ότι αν η αδικία διορθωθεί ενωρίτερα, σε ένα θερινό τμήμα της Βουλής, τόσο το καλύτερο).

Ως γνωστόν, την απίστευτη ακραία αδικία της κατάργησης της ισόβιας πολυτεκνικής σύνταξης την προκάλεσε η ψήφιση του Νόμου 4093/2012, όταν από 1.11.2012 κόπηκε εφάπαξ και ολοσχερώς (100%) η συμβολική και ανεπαρκέστατη αυτή παροχή στην πολύτεκνη μάνα. Ηταν και σύνταξη και ισόβια και εντούτοις συγκεκριμένος υπουργός (ο κ. Ιωάννης Βρούτσης) τη νόμισε για επίδομα (φαίνεται) και έφερε αυτό το αντιδημογραφικό, αντεθνικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο στη Βουλή παραβαίνοντας το άρθρο 21, παρ. 1 του Συντάγματος, που καθιερώνει «ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες».

Υπόψη ότι το σύνολο του πολυτεκνικού κόσμου όλης της χώρας είναι περίπου 180.000 οικογένειες με 1.130.000 άτομα (300.000 γονείς και 830.000 παιδιά). Αν οι άνθρωποι αυτοί σχηματίσουν μια ουρά καλύπτουν την απόσταση των 555 χιλιομέτρων Αθήνας – Φλώρινας. Χρειάζεται να πούμε ότι όποιος πολιτικός αδιαφορεί για την τόσο ολοφάνερη αυτή αδικία εις βάρος της πολύτεκνης μάνας στην ουσία αυτοκτονεί πολιτικά;

Ονόματα οδών

Ευάγγελος Σπανδάγος,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Κατοικώ στην οδό Μ. Καραολή – Α. Δημητρίου στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Εχω παρατηρήσει, κατά καιρούς, ότι έρχονται από δημόσιες υπηρεσίες διάφορα έγγραφα σε ενοίκους της πολυκατοικίας (Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) στα οποία αναγράφεται μηχανογραφικά η διεύθυνση «οδός Δημητρίου Καραολή».

Αποτελεί ντροπή οι αρμόδιοι να αγνοούν τα δύο ηρωικά παιδιά, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που εκτελέστηκαν από τους Αγγλους στις 10 Μαΐου 1956. Πρόκειται για τον Ανδρέα Δημητρίου και τον Μιχαήλ Καραολή, 21 και 22 ετών αντίστοιχα. Ολη η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και δάκρυσε την ημέρα της εκτέλεσής τους. Πρέπει λοιπόν άμεσα να γίνει η διόρθωση στα σχετικά αρχεία: «οδός Α. Δημητρίου – Μ. Καραολή».