«Καθαρή» είναι και η κλινική εικόνα του οδηγού ταξί που μετέφερε τον 69χρονο από την Τζέντα, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό MERS και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτηρία έχοντας εμφανίσει οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τον έλληνα μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας και τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη έχει υποβληθεί σε εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους δεν είχαν γίνει γνωστά έως αργά χθες. Ο εντοπισμός του ωστόσο αποτέλεσε πρόκληση για τις υγειονομικές Αρχές, οι οποίες τελικά χρησιμοποίησαν τις κάμερες του αεροδρομίου μέσω των οποίων κατάφεραν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας και έτσι ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του. Ωστόσο, υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται και οι συνεπιβάτες του στην πτήση από την Τζέντα και όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσής τους από τον κορονοϊό MERS.

Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ασθενής είχε πυρετό στις 17 Απριλίου όταν έφτασε από την Τζέντα. Ο μοριακός έλεγχος έδειξε ότι έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό MERS («συγγενής» του εξίσου επικίνδυνου ιού SARS) που ευθύνεται για τη μόλυνση τουλάχιστον 243 ανθρώπων παγκοσμίως, από τους οποίους οι 93 έχασαν τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για την κατάσταση της υγείας των συνεπιβατών και της συζύγου του, οι οποίοι έχουν λάβει οδηγίες σε περίπτωση κατά την οποία θα εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα (πυρετός, βήχας, δύσπνοια, διάρροια).

Ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Δεδομένου ότι έχουν περάσει οι πρώτες πέντε ημέρες μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι πιθανότητες μόλυνσης των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή μειώνονται σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να περάσουν 10 – 14 ημέρες ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης».

Πάντως, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ο MERS παραμένει ιός-μυστήριο, καθώς ακόμη αναζητούν απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα όπως είναι ο τρόπος μετάδοσης, ο χρόνος επώασης ακόμη και η πιθανή πηγή μόλυνσης.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τσιόδρας, εκτιμάται ότι ο 69χρονος Ελληνας μολύνθηκε είτε από καμήλα είτε από νυχτερίδα, επικαλούμενος τα στοιχεία των ειδικών στη Σαουδική Αραβία.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου ότι εντοπίστηκαν 13 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορονοϊό MERS σε διάστημα μόλις ενός 24ώρου.