Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τη χθεσινή 47η επέτειο από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Σε μια εποχή που οι νοσταλγοί της Δικτατορίας εξακολουθούν να προκαλούν, όπως έκανε χθες με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «σε μέρες όπως η σημερινή, θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μάς χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή». Και σημειώνει ότι «δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου η κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια» κάνοντας λόγο για ένα τραυματικό εθνικό βίωμα. «Οχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω αντί για μπροστά», αναφέρει και ακολούθως στέκεται στις θυσίες και τον αγώνα όσων πολέμησαν κατά της δικτατορίας, εξαίροντας το έργο όσων έχασαν τη ζωή τους και την υγεία τους διότι αρνήθηκαν «τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή».

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωνε: «Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του

ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι η τραγική επέτειος μάς επιβάλλει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και προσέθετε ότι μόνο η ιστορική εμπειρία της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους που τη γέννησε μάς επιτρέπει να αξιολογήσουμε δίκαια την περίοδο της μεταπολίτευσης που, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, είναι η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι η μαύρη επέτειος επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατία, περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν.

Να σημειωθεί ότι με ακόμη μία προκλητική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για χούντα του Μνημονίου, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει χούντα την επταετία. Στην αρχική της ανακοίνωση ανέφερε ότι η ξενόδουλη εξουσία Σαμαράδων, Βενιζέλων και εργολάβων ωχριά μπροστά στα στρατιωτικά καθεστώτα ενώ σε νέα της ανακοίνωση «διόρθωνε» λέγοντας ότι «έχει ξεπεράσει σε αυταρχισμό τα στρατιωτικά καθεστώτα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας».