Η γνωστή συμβουλή «να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι» είναι το πιο βασικό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Η κατανάλωση φαγητού μετριάζει και καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ.

Να φροντίζετε να τρώει μαζί με το κρασί ένα ισορροπημένο γεύμα, με φυτικές ίνες (π.χ. σαλάτες ή όσπρια), πηγές αμύλου (π.χ. ψωμί ή ρύζι) και πρωτεΐνη (π.χ. τυρί, γιαούρτι, αβγό ή κρέας). Η παρουσία κάποιας ποσότητας λίπους θα καθυστερήσει την απορρόφηση του αλκοόλ και ενδεχομένως να αποφύγετε έτσι τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης του κρασιού.

Επειδή, όμως, τα εορταστικά γεύματα έχουν μεγάλη διάρκεια, καλό είναι να φροντίζετε να κάνει διαλείμματα στην κατανάλωση αλκοόλ με πολύ νερό (βρύσης ή ανθρακούχο), αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ζεστά ροφήματα (όπως ο καφές).

Πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση νερού, που μειώνει την απορρόφηση του αλκοόλ και την ταχύτητα με την οποία πίνουμε και ενυδατώνει τον οργανισμό.