Στην είσοδο του Περάματος, στη Λεωφόρο Ειρήνης, τα συνθήματα της σύγκρουσης σβήνονται και ξαναγράφονται. Στα πεζούλια, κάτω από τον πασαλειμμένο ασβέστη, διακρίνονται ακόμη τα αρχικά της Χρυσής Αυγής, ενώ άλλα σημεία έχουν στιγματιστεί με νέα λόγια μίσους: «Λαός – Στρατός – Εθνικισμός» και «ΚΚΕ = κόμμα απόκομμα». Τα φρέσκα συνθήματα γράφηκαν, όπως λένε ντόπιοι, μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη. Οι ομάδες της νεοναζιστικής παράταξης άλλωστε εδώ και καιρό εμφανίζονται και πάλι δραστήριες στις γύρω γειτονιές απειλώντας συνδικαλιστές, εκφοβίζοντας εθελοντές που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και διεκδικώντας ξανά το «μονοπώλιο του ακτιβισμού».

Την περασμένη Πέμπτη οι φωνές της χρυσαυγίτικης φάλαγγας έξω από το πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα ακούγονταν δύο τετράγωνα πιο κάτω. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής παρεξέκλιναν της πορείας τους στη λαϊκή αγορά, στήθηκαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης και φώναξαν «Αίμα – Τιμή» και «Εξω οι μετανάστες». Παρόμοιες ενέργειες είχαν πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο του 2013 και τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην τελευταία πορεία εκφοβισμού έγραψαν «Αλβανοί αλήτες» σε κτίριο κοντινού δρόμου και «Αλβανοί κλέφτες» στη διπλανή είσοδο του Κέντρου Μάνας και Παιδιού του ΕΟΠΥΥ. «Πέρα από το σύνθημα, εμάς δεν μας ενόχλησαν», λέει στα «ΝΕΑ» εργαζόμενος του Κέντρου. Επειτα από μακρύ διάστημα απεργιών και ανακατατάξεων λόγω διαθεσιμότητας η δομή ξεκίνησε τη λειτουργία της τον προηγούμενο μήνα. Αν και απευθύνεται και σε εγκύους δεν διαθέτει γυναικολόγο παρά μόνο οδοντίατρο, παιδίατρο και μία ιατρική επισκέπτρια. «Είμαστε η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Νομού Αττικής και αυτό φαίνεται από τη Χρυσή Αυγή. Εμφανίζεται όπου είναι οξυμμένα τα προβλήματα. Εχει βρει πεδίο δράσης», λέει ένας εκ των εργαζομένων του κέντρου.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων στο Πέραμα. Πριν από το 2008 εργάζονταν σε όλες τις ειδικότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης 6.000 άνθρωποι και μέσα στην επόμενη τριετία οι μόνιμα απασχολούμενοι περιορίστηκαν σε 550. Το πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στήθηκε σε αυτό το μέρος περιμένοντας ότι θα απευθύνονται εκεί κυρίως μετανάστες -όπως συμβαίνει άλλωστε στην αντίστοιχη δομή στο κέντρο της Αθήνας. Το 2011 το ποσοστό των ελλήνων ασθενών που επισκέπτονταν το πολυϊατρείο ανέβηκε σε 30% από 7%. Σήμερα το ποσοστό των Ελλήνων αγγίζει το 90%. «Ερχεται όλο και περισσότερος κόσμος. Εχουμε βάλει πλέον περισσότερες ειδικότητες γιατρών. Και ψυχολόγους και ψυχιάτρους» λέει η παιδίατρος και πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Αννα Μαΐλη.
Η στοχοποίηση των Γιατρών του Κόσμου, πέρα από το γεγονός ότι η βοήθεια εκεί δεν προσφέρεται «μόνο σε Ελληνες», μπορεί να οφείλεται και στη διαδεδομένη δράση της μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή θέλει να έχει το μονοπώλιο στη φιλανθρωπία για να σε έχει υποχείριο. Ψαρεύουν κόσμο παίρνοντας ονόματα και τηλέφωνα και λένε ότι θα τους καλέσουν όταν τους χρειαστούν», λέει στα «ΝΕΑ» εργαζόμενος στη Ζώνη που ζήτησε να μη δημοσιευθεί το όνομά του. Η επιχείρηση «φιλανθρωπία μόνο για Ελληνες», άλλωστε, είναι ένα χαρτί που παίζει σταθερά η Χρυσή Αυγή. Αυτό έκανε και χθες έξω από τα γραφεία της στην οδό Δηλιγιάννη. Φτωχοί άνθρωποι, με τις ταυτότητες στα χέρια για να αποδείξουν ότι είναι Ελληνες στήθηκαν στην ουρά για να πάρουν τρόφιμα από τη Χρυσή Αυγή.
Στην περιοχή του Περάματος, οι υποσχέσεις χρυσαυγιτών προς ανέργους για αποπληρωμή λογαριασμών, εξασφάλιση δουλειάς και τροφίμων επιβεβαιώνονται από εργαζόμενους στη Ζώνη, κατοίκους της περιοχής και εθελοντές στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου. Ωστόσο και σήμερα κάτοικοι που έχουν προσεγγιστεί διστάζουν να το παραδεχθούν δημοσίως. Η νεοναζιστική παράταξη έχει επενδύσει στον μύθο του χρυσαυγίτικου ακτιβισμού. Στις 22 Μαΐου 2013 ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής στην περιοχή διένειμε τρόφιμα και ρουχισμό. Στις 4 Ιουλίου μέλη του πυρήνα επισκέφθηκαν τη λαϊκή αγορά μοιράζοντας φυλλάδια και το ίδιο απόγευμα έδωσαν και πάλι τρόφιμα μόνο σε Ελληνες με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και καταγράφοντας τα στοιχεία τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησαν άλλη μία διανομή επιχειρώντας να δείξουν δραστήριοι, παρά τις προφυλακίσεις βουλευτών και στελεχών τους.

Τη διανομή τροφίμων όμως ακολούθησαν οι απειλές. Στις αρχές Απριλίου ο πυρηνάρχης Περάματος και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Περικλής Μουλιανάκης είπε σε προεκλογική ομιλία του: «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν. Αυτούς θα τους τελειώσουμε και αυτό σας το υποσχόμαστε». Τα ίδια λόγια είχε πει ο προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός τον περασμένο Αύγουστο, για να ακολουθήσει η επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν τότε από ξύλινα και σιδερένια κοντάρια που κράδαιναν, όπως κατήγγειλαν τα θύματα, μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η κόντρα με το ΠΑΜΕ δεν αναζωπυρώθηκε τυχαία. Στις 13 Μαρτίου το Ειρηνοδικείο Πειραιά ενέκρινε το καταστατικό του χρυσαυγίτικου σωματείου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι ιδρυτές του το αποκαλούν Σωματείο Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου. Το καταστατικό τους, που είναι στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», θέτει ως προϋπόθεση εγγραφής μελών την ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΜΕ ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα ακύρωσης του σωματείου.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Χρήστος Κυριτσόπουλος και Αναστάσιος Μιχάλαρος. Ο Κυριτσόπουλος είναι πλέον υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά με τη Χρυσή Αυγή. Τον περασμένο Αύγουστο, προτού ο βουλευτής Γιάννης Λαγός απειλήσει το ΠΑΜΕ, ο Κυριτσόπουλος είχε πει στη συνάντησή τους: «Είναι χαρά και τιμή μας να μιλάμε με εθνικιστές. Ημασταν πολύ λίγοι τόσα χρόνια εδώ μέσα, οι οποίοι ήμασταν στη μαύρη λίστα και στο περιθώριο […] Με το σεις και με το σας δεν βγαίνει τίποτα. Υπάρχει το καταστημένο εδώ, ο σταλινισμός». Για να εισπράξει αργότερα, μαζί με άλλους παρισταμένους, την απάντηση του Λαγού: «Θα ήμασταν εδώ εάν αντιμετωπίζατε πρόβλημα με το ΠΑΜΕ. Θα ήμασταν μαζί σας».

Η στρατηγική διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η στοχοποίηση του ΠΑΜΕ και των Γιατρών του Κόσμου δεν ξενίζουν την Κλάουντια Λουζάρ, ερευνήτρια εξτρεμιστικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ. Παρόμοια δράση έχουν αντίστοιχες ομάδες στη Γερμανία που σχετίζονται με το ελληνικό νεοναζιστικό μόρφωμα. «Είναι τυπική μέθοδός τους να απειλούν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το ίδιο έκαναν και σε εμάς. Είμαι διευθύντρια στην οργάνωση Ενίσχυση, που βοηθά θύματα ακροδεξιάς βίας. Εχουν παρελάσει έξω από τα γραφεία μας αρκετές φορές» λέει η Λουζάρ.

Στις αρχές του 2013 η Λουζάρ έλαβε μια καρτ ποστάλ από την Ελλάδα με ένα μήνυμα γραμμένο στα γερμανικά. Ηταν η περίοδος που η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» έγραψε πως γερμανοί νεοναζί «υποστηρίζουν πορεία ναζιστών στην Ελλάδα». Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα μέλη του Ελεύθερου Δικτύου του Νότου είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας και συμμετείχαν στην πορεία για τα Ιμια. Οι ανώνυμοι αποστολείς της καρτ ποστάλ έγραφαν στη Λουζάρ: «Αγαπητή Κλάουντια! Πολλά χαιρετίσματα από την Αθήνα, από εμάς που σου «δίνουμε δουλειά» στο Ντόρτμουντ. Είμαστε για εκπαίδευση στην πορεία της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια, ώστε να βγάζεις εσύ το ψωμί σου στο μέλλον».

Η Λουζάρ λέει πως μπορεί να υποπτευθεί τους συντάκτες. Χαρακτηρίζει το μήνυμα ειρωνικό και απειλητικό καθώς οι αποστολείς αφήνουν να εννοηθεί ότι η Λουζάρ θα συνεχίσει να δέχεται θύματα νεοναζιστικής βίας. Η γερμανίδα ερευνήτρια λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι οι αποστολείς πιθανόν να ανήκουν στην ομάδα Εθνική Αντίσταση του Ντόρτμουντ, η οποία κρίθηκε παράνομη από τις Αρχές της χώρας της. Αυτή η οργάνωση έχει τροφοδοτήσει με μέλη τη νεόκοπη παράταξη Die Rechte (Η Δεξιά). Και οι δύο ομάδες σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Η Λουζάρ λέει ότι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο γίνονται ταξίδια και συναντήσεις σε Ελλάδα ή Γερμανία. Τον περασμένο Νοέμβριο περίπου 80 μέλη του Die Rechte πραγματοποίησαν στο Ντόρτμουντ εκδήλωση για τα δύο θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων. Στην εκδήλωση των Γερμανών συμμετείχαν και Ελληνες. «Και οι δύο χώρες καταστρέφονται από δημοκράτες πολιτικούς. Αλλά και στις δύο χώρες υπάρχουν ομάδες και κόμματα που αντιστέκονται στην κοινωνική κατάρρευση, στην πολυπολιτισμικότητα και στην ανομοιογένεια» έγραψαν γερμανοί εθνικιστές στο Διαδίκτυο μετά την εκδήλωση.

Ο οικογενειακές ρίζες του επικεφαλής του Die Rechte Κρίστιαν Βορτς οδηγούν στη ναζιστική Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν μέλος των Ες Ες και ο παππούς του πιστός ακόλουθος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Βορτς είχε φυλακιστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους και άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η Λουζάρ λέει ότι δεν έδωσε την καρτ ποστάλ για δημοσίευση στα γερμανικά ΜΜΕ γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε τον σκοπό των αποστολέων. «Θέλουν να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου. Δεν είμαι μετανάστρια, είμαι λευκή, δεν είμαι ο συνηθισμένος εχθρός τους και ξέρουν ότι αυτό εύκολα θα δημοσιευθεί. Αλλά δεν ήθελα να δείξω ότι φοβάμαι ή ότι σοκαρίστηκα» λέει η ερευνήτρια.