Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική Τράπεζα, καθώς το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση και στις 10 Μαΐου θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Το σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε νωρίτερα χθες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το εκφρασμένο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών εγγυάται και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, με τα 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική όχι μόνο καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες 2,183 δισ. ευρώ, αλλά σχεδιάζει και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών,  ύψους 1,350 δισ. ευρώ που κατέχει το Δημόσιο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εκτός από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η τράπεζα σχεδιάζει και άλλες ενέργειες ύψους 1,04 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορεί να περιληφθούν.

Πλέον, η διοίκηση της Εθνικής αρχίζει παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές καθώς το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Μαΐου. Αναφερόμενος στην αύξηση, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε ότι «η προτεινόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, οι  οποίοι, σε συνδυασμό με την ισχυρή της ρευστότητα, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να συνεχίσει να λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικός στυλοβάτης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Αντίστοιχα ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών».