Με άστατο καιρό θα ταξιδέψουν σήμερα και αύριο οι εκδρομείς του Πάσχα – σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μάλιστα, το τοπίο είναι χριστουγεννιάτικο αφού χιόνισε και θα συνεχίσει να χιονίζει έως και αύριο. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως και την Κυριακή ο καιρός θα είναι καλός σχεδόν σε όλη τη χώρα.Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα των εθνικών οδών που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» λόγω της συχνότητας των ατυχημάτων, ενώ υπομονή θα πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες στα τμήματα των δρόμων όπου γίνονται έργα. Η έξοδος αναμένεται να είναι μεγάλη: ταλαιπωρία περιμένει εκείνους που είχαν επιλέξει να ταξιδέψουν με τρένο, αφού έχουν προαναγγελθεί απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ηδη, πάντως, οι ξενοδόχοι στους περισσότερους πασχαλινούς προορισμούς, τόσο στη νησιωτική, όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα διαπιστώνουν αυξημένες πληρότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι ότι συμπίπτει το ορθόδοξο Πάσχα με το Πάσχα των καθολικών και έτσι έχουν αρχίσει να έρχονται επισκέπτες και από το εξωτερικό.

«Ανάσταση» ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς πτώσης προσδοκούν να κάνουν το φετινό Πάσχα οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.

Τα μηνύματα σχεδόν από όλους τους πασχαλινούς προορισμούς είναι αισιόδοξα και πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, που ήταν οι χειρότερες χρονιές της τελευταίας 15ετίας, λένε οι ξενοδόχοι.

Φέτος, εκτός από τους Ελληνες,οι ξενοδόχοι έχουν κρατήσεις και από ξένους τουρίστες δεδομένου ότι το Πάσχα των ορθοδόξων συμπίπτει με αυτό των καθολικών. Οι πτήσεις τσάρτερ έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 ημέρες, ενώ αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν και πόλεις που δεν θεωρούνται πασχαλινοί προορισμοί.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα κυμανθεί στα ίδια ή σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, αν και σε γενικές γραμμές η συνολική εικόνα είναι καλή, σε τίποτα δεν συγκρίνεται με την προ της κρίσης περίοδο, όταν οι 4-5 διανυκτερεύσεις ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σήμερα τα ξενοδοχεία προσπαθούν να αυξήσουν τις ημέρες των διακοπών προσφέροντας εκπτώσεις έως και 50% για τις ημέρες πριν ή μετά το τριήμερο της υψηλής ζήτησης.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των εκδρομέων περιορίζεται σε τρεις διανυκτερεύσεις, με τσεκ ιν τη Μεγάλη Παρασκευή και τσεκ άουτ τη Δευτέρα του Πάσχα.

Οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, ενώ σε παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα και η Πάτμος, η πληρότητα των καταλυμάτων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 100%.

Αντίθετα, σε ορεινές περιοχές, όπου οι ξενοδόχοι απευθύνονται κυρίως σε Ελληνες, λόγω της κρίσης η εικόνα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ξενοδοχείων της Λίμνης Πλαστήρα, όπου μέχρι και χθες οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Φοινικούντα, που προσελκύει επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι.

Το κόστος της διαμονής στους κυριότερους – δημοφιλέστερους προορισμούς του Πάσχα ξεκινά από 35 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα με πρωινό.

Σε πολλές περιπτώσεις, στις τιμές των δωματίων συμπεριλαμβάνονται το αναστάσιμο δείπνο και το εορταστικό γεύμα του Πάσχα, ενώ όταν αυτά χρεώνονται επιπλέον ο μέσος όρος του κόστους διαμορφώνεται από 10 έως 15 ευρώ κατ’ άτομο.