Επιστήμονες από το Βέλγιο πιστεύουν ότι βρήκαν έναν αξιόπιστο τρόπο για να προβλέπουν ποιοι ασθενείς σε κώμα έπειτα από σοβαρό τραύμα στον εγκέφαλο είναι πιθανό να ξυπνήσουν.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των ασθενών με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γίνεται με τεστ αντιδράσεων στα οποία υποβάλουν οι γιατροί της εντατικής τους ασθενείς. Ωστόσο, αυτού του είδους τα τεστ έχουν ποσοστό μη ακριβούς διαγνώσεως 40%.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης εξέτασαν 41 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βρίσκονταν σε φυτική κατάσταση (δεν είχαν ενδείξεις συνείδησης ούτε αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα) επί περισσότερο από έναν χρόνο.

Εξέτασαν επίσης 81 ασθενείς που βρίσκονταν σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης (επεδείκνυαν παροδικά σημάδια συνείδησης αλλά όχι επικοινωνίας με το περιβάλλον), καθώς και τέσσερις που είχαν σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in syndrome – ο ασθενής είναι ξύπνιος και έχει συνείδηση, αλλά μπορεί να επικοινωνεί μόνο με τις κινήσεις των ματιών του).

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δύο ειδών απεικονιστικές εξετάσεις: σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) που γίνεται με έγχυση ειδικού σκιαγραφικού υγρού και σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), που δείχνει την δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Το PET scan εντόπισε ενδείξεις εγκεφαλικής λειτουργίας σε 13 από τους ασθενείς σε φυτική κατάσταση, που υποδήλωναν ότι είχαν κάποιου βαθμού συνείδηση.

Οι 9 από αυτούς ανέκτησαν πλήρως συνείδηση μέσα σε 12 μήνες, οι τρεις κατέληξαν από άλλα αίτια (όπως η πνευμονία) και μόνο ένας παρέμεινε σε φυτική κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Συνολικά, το PET scan προέβλεψε με ακρίβεια τον βαθμό ανάρρωσης μέσα στον επόμενο χρόνο στο 74% των ασθενών, ενώ η fMRI στο 56%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το PET scan μπορεί να ανιχνεύσει νευρολογικές διεργασίες «οι οποίες δεν είναι ορατές με παραδοσιακά τεστ που γίνονται στην εντατική», δήλωσε ο δρ Steven Laureys, επικεφαλής της Ομάδας Επιστήμης του Κώματος (COMA) στο Τμήμα Νευρολογίας του νοσοκομείου και παγκοσμίου φήμης ειδικός στις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ο δρ Laureys εκτίμησε ότι το PET scan θα μπορούσε να αποτελέσει «πολύτιμη προσθήκη» στα συνήθη συμπεριφορά τεστ «για να αναγνωρίζει τους μη αντιδρώντες ή σε φυτική κατάσταση ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα της μακροπρόθεσμης ανάρρωσης».