Σε τροχιά ρήξης με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου βρίσκεται πλέον η Χαριλάου Τρικούπη, με τον γραμματέα επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρη Καρύδη να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και ακατανόητη» τη διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την Κυριακή

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Καρύδης, επισήμανε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «ούτε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος».

Ερωτηθείς σχετικά εάν χωρίζουν οι δρόμοι Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Καρύδης είπε με νόημα: «Να ρωτήσετε τον ίδιο».

Και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει ενιαία αυτός ο χώρος, με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη αυτό καθημερινά, όπως το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» που ανακοινώθηκε χθες. Είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο που δίνουμε τη μάχη των μαχών για τη δημοκρατική παράταξη».

Αναφορικά με το μέλλον της σχέσης Βενιζέλου – Παπανδρέου, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται να επιδιωχθεί κάποια επικοινωνία, τόνισε ότι «προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες αποτιμήσεις και αυτό που πιστεύω είναι ότι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών και διαφωνιών, να πρυτανεύει πάνω απ’ όλα η ενότητα».

Ο Δημ. Καρύδης διέψευσε ότι υπήρξαν προτάσεις διαγραφής του Γιώργου Παπανδρέου, αντιθέτως, είπε «υπήρξε μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και εξεδόθη αυτή η ανακοίνωση-δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια πολιτική τοποθέτηση. Άλλο είναι αυτό. Υπήρξε μια συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου, αλλά δεν ήμουν μπροστά και δεν ξέρω τι ειπώθηκε, όπως και με τον κ. Κακλαμάνη».

Η οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες μαρτυρά την έντονη πλέον δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη για τον πρώην Πρωθυπουργό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος πήγε ο ίδιος στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή μετά την ψηφοφορία και τον κατηγόρησε ότι παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της παράταξης.

«Είναι ντροπή η στάση σου!» φέρεται να τού είπε. «Ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς ήμασταν αυτοί που πιέσαμε να πάει η ρύθμιση σε μια κατεύθυνση που να εξυγιαίνει τις τράπεζες και να είναι ανταγωνιστικές οι μετοχές».

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί πλέον στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι βεβαίως και η ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταγγέλλοντας τον προκάτοχό του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια».

«Δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

» Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του για τη στάση του Γ. Παπανδρέου στην ψηφοφορία.

Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα δεν άργησε να απαντήσεις εγκαλώντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο ακριβώς για τα ίδια πράγματα, δηλαδή «για υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια».

Ως επίθεση της πλευράς Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λογιστεί και η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση που τη Δευτέρα το πρωί κατήγγειλε και αυτός με την πλευρά του το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εκμεταλλευόμενη τον φόβο της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, προτάσσει συνεχώς το μνημόνιο ως προκάλυψη και ως «φύλλο συκής» για να κρύψει πίσω από αυτό την εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής, κατάφωρης παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος καθώς και προκλητικής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης.

Με διαφορετικό τρόπο πάντως, αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη την περίπτωση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος επίσης διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 για τον Απόστολο Κακλαμάνη ο Δημήτρης Καρύδης αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και από αυτά που λέει και τις γενικότερες ενέργειές του και ειδικά οι άνθρωποι που πήραν πάνω τους την παράταξη σε συγκεκριμένες εποχές και είναι απαραίτητο να έχουν ξεκαθαρισμένες απόψεις και τι θέλουν να κάνουν, διότι είναι σαν δηλητήριο για τους απλούς, καθημερινούς πολίτες που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ και δίνουν τη μάχη στο καφενείο, στο δρόμο»