Τη λίστα με τους «200 πιο διάσημους ομοφυλόφιλους» της Ουγκάντα δημοσίευσε μια τοπική εφημερίδα, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της χώρας Γιουέρι Μουσέβενι υπέγραψε –παρά τη διεθνή κατακραυγή- ένα ιδιαίτερα σκληρό νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας.

Ο νόμος, ο οποίος κάνει ακόμη πιο αυστηρή μια παραδοσιακά σκληρή νομοθεσία στη χώρα, απαγορεύει τη «διάδοση» της ομοφυλοφιλίας, όπως και το άγγιγμα μεταξύ ομοφύλων δημοσίως, ενώ τιμωρεί με φυλάκιση ακόμη και όσους δεν καταγγέλλουν τους γκέι!

Στη λίστα της εφημερίδας ταμπλόιντ «Red Pepper» συμπεριλαμβάνονται πολλά ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αρκετά ονόματα συνοδεύονταν από τη φωτογραφία του ατόμου, ενώ το εξώφυλλο είχε τίτλο: «Αποκαλυπτήρια!».

Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται αυτό του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Πέπε Τζούλιαν Ονζιέμα, που έχει μιλήσει επανειλημμένα κατά του νομοσχεδίου, ενός δημοφιλούς τραγουδιστή του χιπ-χοπ κι ενός καθολικού ιερέα.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, που τόνισε ότι ενδέχεται να σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουγκάντα.

«Είναι μια τραγική ημέρα για όλους όσοι νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση των σχέσεών μας με την κυβέρνηση της Ουγκάντα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα βοηθείας (ύψους 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο) αντανακλούν την αντιρατσιστική πολιτική και τις αρχές μας» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προσβολή και κίνδυνο για την κοινότητα των γκέι».

Αντίστοιχη λίστα είχε δημοσιεύσει ένα άλλο ταμπλόιντ της Ουγκάντα το 2011, ζητώντας την εκτέλεση όλων των γκέι με αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία του Ντέιβιντ Κάτο, ενός ομοφυλόφιλου ακτιβιστή, το όνομα του οποίου υπήρχε στο δημοσίευμα.

Τότε, δικαστήριο της Ουγκάντα είχε καταδικάσει τη δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με γκέι ακτιβιστές, τουλάχιστον έξι ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί από τον Δεκέμβριο, που ψηφίστηκε ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Ορισμένοι δικηγόροι και ακτιβιστές έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση του νόμου ως αντισυνταγματικού.

Αντίστοιχη νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα και στη Νιγηρία.