Η νυχτερινή εκεχειρία που ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας. Το κέντρο του Κιέβου έγινε για μία ακόμη φορά πεδίο μάχης, της πιο αιματηρής στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας.

Την ώρα που ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο ηγέτης που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, συναντιόταν με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και δεχόταν πιέσεις να συμβιβαστεί με τους φιλοευρωπαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η Ουκρανία μετρούσε τουλάχιστον 70 νέες χαμένες ζωές και 500 τραυματίες στους δρόμους της πρωτεύουσας. Λίγες ώρες αργότερα, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία: απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης αποφάσισαν επίσης την επιβολή εμπάργκο σε εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή –πιθανότατα όπλα, πυρομαχικά, οχήματα με βόμβες νερού και εξοπλισμό προστασίας για άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΣΚΗΝΕΣ – ΣΟΚ. Οι εικόνες άλλωστε που μεταδίδονταν από την ουκρανική τηλεόραση δεν άφηναν περιθώρια για άλλη ολιγωρία. Διαδηλωτές έπεφταν αιμόφυρτοι στο οδόστρωμα από πραγματικές σφαίρες. Συναγωνιστές τους έτρεχαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και τους οδηγούσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου Ουκραΐνα, όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές. Εν μέσω πυρών, πτώματα μεταφέρονταν πάνω σε αυτοσχέδια πλαστικά και ξύλινα φορεία για να παραταχθούν, καλυμμένα με σεντόνια και κουβέρτες, πάνω στα πεζοδρόμια. Φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ είδε 21 πτώματα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μια ανάσα από το κτίριο όπου ο Γιανουκόβιτς διαπραγματευόταν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας έναν «οδικό χάρτη» για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση. Και οι τρεις –Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Λοράν Φαμπιούς και Ράντοσλαβ Σικόρσκι –επρόκειτο να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύσκεψη για την Ουκρανία. Τελικά παρέτειναν τις συνομιλίες τους στο Κίεβο έως σήμερα. Προτάσεις για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία αντάλλαξαν σε τηλεφωνική συνομιλία και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασαν τηλεφωνικά τη «μέγιστη ανησυχία» τους για τη φονική βία στην Ουκρανία στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η βία επέστρεψε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λίγο πριν από τις εννέα το πρωί. Αντιμετωπίζοντας το κάλεσμα για εκεχειρία με καχυποψία, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στις θέσεις τους με μαχαίρια, τσεκούρια, ρόπαλα και ασπίδες. Πλάνα συνέλαβαν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν στο προπύργιο των διαδηλωτών από ταράτσες παρακείμενων κτιρίων. Οι διαδηλωτές απαντούσαν με μολότοφ και πέτρες, αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Μεϊντάν –ή απλώς Πλατείας για τους Ουκρανούς. Κάποιοι φαίνονταν να κρατούν ομήρους αστυνομικούς –εξοπλισμένους με αυτόματα όπλα πλέον με την άδεια του Κιέβου. «Καθένας εδώ ξέρει ότι μπορεί να φάει μια σφαίρα. Κανείς δεν φοβάται όμως. Κάθε νεκρός θα αντικατασταθεί από πέντε άτομα. Ο λαός της Ουκρανίας ξύπνησε» έλεγε ο 37χρονος Βίκτορ.