Χρειάστηκαν καμιά εκατοστή νεκροί στο Κίεβο για να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να παρέμβουν. Υστερα από δικές τους πιέσεις υπογράφηκε, και στη συνέχεια ψηφίστηκε χθες, συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση που προβλέπει επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, πρόωρες προεδρικές εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.Ο ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη δεχθεί βέβαια αυτά τα σημεία και την περασμένη εβδομάδα, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια και να στείλει τους ελεύθερους σκοπευτές του να σκοτώνουν διαδηλωτές. Αυτό δείχνει ότι η συμφωνία είναι εύθραυστη. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την αντιπολίτευση, ένα μέρος της οποίας υποστηρίζει τη βία και τον ένοπλο αγώνα, καθώς και να μην υποτιμούν τη στρατηγική του προέδρου Πούτιν να αποκαταστήσει τη ρωσική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη.Γενέτειρα μεγάλων μορφών του ρωσικού πολιτισμού όπως ο Γκόγκολ, ο Μπουλγκάκοφ και ο Μαλέβιτς, αλλά αντικείμενο σήμερα ενός νέου ψυχρού πολέμου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ουκρανία παραμένει διχασμένη και τραυματισμένη. Για να γίνει κατανοητή η κρίση την οποία διέρχεται, «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα επτά ερωταποκρίσεις, όπως τις επεξεργάστηκε ο Μαξ Φίσερ από την «Ουάσιγκτον Ποστ».

Διέξοδο στην αιματηρή κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία ήλπιζαν χθες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα δώσει η συμφωνία που υπογράφηκε στο Κίεβο ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση και η οποία προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ψήφισε την αποποινικοποίηση της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας έχει φυλακιστεί η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκισή της.

Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία των ευρωπαίων και των ρώσων διαμεσολαβητών στο γραφείο του Γιανουκόβιτς. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερ, την ώρα της υπογραφής ο ουκρανός πρόεδρος «δεν χαμογελούσε». Είναι μάλλον μια φυσιολογική αντίδραση δεδομένων των όρων της συμφωνίας. Λίγο πριν από τις 5 χθες το απόγευμα υπερψηφίστηκε νόμος που αποκαθιστά το Σύνταγμα του 2004, ενώ έως τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου. Επειτα, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να έχει σχηματιστεί εντός δέκα ημερών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί έως το τέλος του χρόνου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες άτομα. Παράλληλα δεσμεύτηκαν να αποφύγουν την προσφυγή στη βία.

Η συμφωνία υπογράφηκε μετά το πράσινο φως που έδωσε στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης το συμβούλιο των διαδηλωτών του Κιέβου. «Η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός για την Ουκρανία» δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαφ Σικόρσκι, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν είναι παρά η αρχή μιας δύσκολης πορείας. Μπορεί η συμφωνία να χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο θα κριθεί στην πράξη. Στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι ο Γιανουκόβιτς δεν θα τηρήσει τη συμφωνία και ότι η υπογραφή του είναι απλώς μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο. Χαρακτηριστικό του εξαιρετικά εύθραυστου κλίματος είναι το γεγονός ότι πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο ένοπλοι αστυνομικοί προκειμένου να χωρίσουν θερμόαιμους βουλευτές που μετέτρεψαν την αίθουσα σε ρινγκ.

Η συμφωνία δεν είναι η εξέλιξη που θα ήθελε να δει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήλπιζε να δέσει την Ουκρανία στο ρωσικό άρμα. Το Κρεμλίνο είχε στείλει τον δικό του άνθρωπο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο δεν είναι σαφές ποιον ρόλο έπαιξε η Μόσχα στις συνομιλίες. Χθες το πρωί εξάλλου είχαν ακουστεί νέοι πυροβολισμοί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, το προπύργιο των διαδηλωτών στο Κίεβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου.