«Το να παραπονιέστε για τον Μόιες αγνοώντας τους Γκλέιζερ είναι σαν να παραπονιέστε για την ορχήστρα ότι είναι εκτός ρυθμού ενώ ο Τιτανικός βουλιάζει»: @beardedGenius.

Μόλις είχαν ανακοινωθεί τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του συλλόγου στην αύξηση των εσόδων, εκατοντάδες οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων όπως ο «Nooruddean» εξέφραζαν μέσω των social media την αγανάκτησή τους για την πολιτική των αφεντικών του συλλόγου, της οικογένειας Γκλέιζερ.

Στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία έδειχναν αύξηση των εσόδων κατά 11,6%, υπήρχε ένας αριθμός που θεωρείται από τους φιλάθλους της ομάδας η πηγή του κακού για την αγωνιστική κατρακύλα.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ο σύλλογος πλήρωσε 7,3 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους των δανείων που πήραν οι Γκλέιζερ για να αγοράσουν τη Γιουνάιτεντ.

Από το 2005 που πέρασε ο σύλλογος στα χέρια της αμερικανικής οικογένειας, η Γιουνάιτεντ έχει καταβάλει 834 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και δανείων που έλαβαν οι Γκλέιζερ για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των Κόκκινων Διαβόλων.

Αντίστοιχα, η Μάντσεστερ Σίτι την πενταετία που βρίσκεται στα χέρια του σεΐχη Μανσούρ έχει πληρώσει 779 εκατ. ευρώ μόνο για μεταγραφές που την κατέστησαν υπερδύναμη στην Πρέμιερ Λιγκ.

Το χρέος της Γιουνάιτεντ παραμένει πολύ ψηλά, στα 434 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις κινήσεις στο μεταγραφικό μέτωπο.

Στα εννέα χρόνια που βρίσκονται οι Γκλέιζερ στην ηγεσία του συλλόγου αντιμετωπίζουν την οργή των οπαδών, οι οποίοι βλέπουν την ομάδα τους να μετατρέπεται σε μηχανή παραγωγής χρημάτων που εξυπηρετεί τα σχέδια των Αμερικανών. Οι Γκλέιζερ όμως βρήκαν τον καλύτερο σύμμαχο που θα μπορούσαν να φανταστούν: τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Με την τεράστια εμπειρία του ο Σκωτσέζος κατάφερε να διατηρήσει τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ χωρίς να δαπανά μεγάλα ποσά στις μεταγραφές, βοηθώντας έτσι τα νέα αφεντικά να αποπληρώνουν τα δάνεια.

Μόνο τη σεζόν 2009-2010 ο Φέργκιουσον έφερε στη Γιουνάιτεντ πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ από τις μεταγραφές. Ηταν η χρονιά που ο Ρονάλντο πουλήθηκε στη Ρεάλ έναντι 94 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις παικτών ανήλθαν στα 104,5 εκατ. ευρώ.

Η πολιτική της μη ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού με παίκτες μεγάλου βεληνεκούς πλην μερικών εξαιρέσεων έφερε σε οριακό σημείο την ομάδα, η οποία παραδόθηκε γυμνή στον άπειρο να διαχειριστεί ανάλογες καταστάσεις Μόιες.

Ο φόβος πως η Γιουνάιτεντ μπορεί να γίνει νέα Λίβερπουλ η οποία μετά το 1990 εισήλθε σε ένα σπιράλ αρνητικών αποτελεσμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα του συλλόγου, τη δύναμη στο μεταγραφικό μέτωπο και την έλξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών, έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τον σύλλογο.

Η δήλωση του αντιπροέδρου Εντ Γούντγουορντ πως «η ομάδα θα κινηθεί στην αγορά με τέτοιον τρόπο που δεν θα έχετε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια» αποτελεί παραδοχή του λάθους της οικονομικής πολιτικής αλλά και δικαίωση του άλλοτε αρχηγού της ομάδας Ρόι Κιν, ο οποίος υποστηρίζει πως «για τη σημερινή κατάσταση υπεύθυνος είναι ο Φέργκιουσον».

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Εχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αλλά σε στάδιο ανασυγκρότησης. Τέσσερις παίκτες που έχουν στα πόδια τους συνολικά πάνω από 2.000 παιχνίδια με τους Κόκκινους Διαβόλους, η σημαία Ράιαν Γκιγκς, ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Νεμάνια Βίντιτς και ο Πατρίς Εβρά, θα αποχωρήσουν από το Ολντ Τράφορντ. Την επιθυμία του να αλλάξει ομάδα εξεδήλωσε και ο Μεξικανός Χαβιέρ Ερνάντες Τσιτσαρίτο, ενώ έντονες είναι οι φήμες που θέλουν τον Φαν Πέρσι να επιστρέφει στην Αρσεναλ.

Η νέα Γιουνάιτεντ θα χτιστεί γύρω από τον Γουέιν Ρούνι, του οποίου η παραμονή στη Γιουνάιτεντ πρέπει να θεωρηθεί προσωπική επιτυχία του Ντέιβιντ Μόιες. Ο Μόιες ήταν αυτός που ανέδειξε τον Ρούνι στην Εβερτον, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών βρέθηκαν σε οριακό σημείο όταν ο άγγλος ποδοσφαιριστής επιτέθηκε στον προπονητή του μέσω της αυτοβιογραφίας του. Μεταξύ άλλων ο Ρούνι γράφει: «Θα μπορούσα να πάω σε οποιαδήποτε ομάδα, αρκεί να αποφύγω τον Μόιες». Οι Λατίνοι έλεγαν «verba volant, scripta manent», δηλαδή «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν».
Τα αρνητικά ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό τον Ντέιβιντ Μόιες

1η εντός έδρας ήττα από τη Γουέστ Μπρομ από το 1978

1η εντός έδρας ήττα από τη Νιούκαστλ από το 19721η εντός έδρας ήττα από την Εβερτον από το 1992

1η εντός έδρας ήττα στην ιστορία της από τη Σουόνσι

3 σερί ήττες για πρώτη φορά από το 2001

1η ήττα στο πρωτάθλημα από τη Στόουκ από το 1984