Σεβασμό προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παράγουν έργο ζητούν με ανακοίνωσή τους τα ελληνικά τμήματα των ActionAid, WWF και Greenpeace, αναφέροντας ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης όλες οι ΜΚΟ δέχονται άκριτα επίθεση. «Οι συνεχείς και επίμονα γενικευμένες αναφορές οδηγούν στην καθολική απαξίωση ενός από τους λίγους εναπομείναντες υγιείς χώρους της ελληνικής κοινωνίας, αυτού της κοινωνίας των πολιτών», γράφουν.

Οι τρεις οργανώσεις αναφέρουν ότι οι παρανομίες κάποιων δεν μπορεί να στιγματίζουν τους πάντες. «Ξεκινήσαμε τη δράση μας διεθνώς τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, προϋπήρχαμε των σκανδάλων που κατά καιρούς αποκαλύπτονται στη χώρα μας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για πολύ καιρό ακόμη χάρη στην εμπιστοσύνη, στην αναγνώριση και στην έμπρακτη αποδοχή των υποστηρικτών μας» τονίζουν. Προσθέτουν ότι κάθε χρόνο ανεξάρτητες εταιρείες ορκωτών λογιστών ελέγχουν τα οικονομικά τους στοιχεία και τα αποτελέσματα αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους. «Οι ActionAid, Greenpeace και WWF ζητούν σεβασμό των 300.000 υποστηρικτών τους, των δεκάδων κοινωφελών ιδρυμάτων που στηρίζουν τις δράσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και των εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» γράφουν.

Παράλληλα καλούν και άλλες ΜΚΟ που λειτουργούν με διαφάνεια να αντιδράσουν στις γενικεύσεις. Ζητούν ακόμη από την πολιτεία να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ΜΚΟ που θα τις ελέγχει επαρκώς. Σε εξέλιξη βρίσκεται πάντως έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για περίπου 6.000 ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού Δημοσίου από το 2000 και έπειτα. Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο.