Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της ΓαλλίαςΛοράν Φαμπιούς,της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερκαι της ΠολωνίαςΡάντοσλαβ Σικόρσκι,ανέφερε ένας πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι συνομιλίες του Πολωνού, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανούκοβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» έγραψε στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τονΡάντοσλαβ Σικόρσκιδήλωσε, ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ασφυκτική πίεση, κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.

«Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του.

Την ίδια στιγμή,ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου, ενώ η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών που έχει ο Μπάιντεν με τον Γιανουκόβιτς από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φονικές συγκρούσεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν παρείχε πάντως λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες στη νέα τους επικοινωνία.

Οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, έφτασαν τους 75, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη. Επιπλέον, «από το πρωί της Πέμπτης 76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο.

Ωστόσο από την πλευρά του ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε ότι τουλάχιστον100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν. Οαριθμός αυτός πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας, συμφώνησε να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον γάλλο, το γερμανό και τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών, που βρέθηκαν στο Κίεβο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κρατούν ομήρους 67 αστυνομικούς.

Η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει τη νέα έκρηξη βίας ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αστυνομία άνοιξε πυρ με αληθινά πυρά κατά των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο φωτογράφος του Reuters Βασίλι Φεντόσενκο δήλωσε ότι έξι πτώματα κείτονται στη βορειο-δυτική πλευρά της Πλατείας και ότι είδε ακόμα τέσσερα πτώματα 100 μέτρα μακρύτερα, από την αντίθετη πλευρά της πλατείας.Ολοι ήταν πολίτες, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είδε άλλα πέντε πτώματα μπροστά στο ξενοδοχείο «Ukraina», στον λόφο επάνω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νεκροί την Πέμπτη ανέρχονται σε επτά, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί. Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί.

Παρά την εκεχειρία που είχε κηρύξει το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν όψει της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας και υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου,τα χειρότερα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης: Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντάς την.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες,χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο από ποια πλευρά.

Το σκηνικό στην πλατεία Ανεξαρτησίας το πρωί της Πέμπτης ήταν αυτό ενός πεδίου μάχης: Πνιγηρή ατμόσφαιρα, τραυματίες και νεκροί στο πεζοδρόμιο και στους γύρω δρόμους. Οι ανταποκριτές του CNN ανέφεραν πρώτοι σποραδικούς πυροβολισμούς και επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής που αρχικά είχαν λάβει τη διαταγή να παρακολουθούν διακριτικά την κατάσταση και να μην εμπλακούν σε οδομαχίες.

Ο φωτορεπόρτερ του Reuters Βασίλι Φεντοσένκο έστειλε αρχικά στο πρακτορείο μια φωτογραφία με τη σορό ενός νεαρού με καλυμμένο πρόχειρα το κεφάλι.

Οι πληροφορίες για τα θύματα που αποκαλύφθηκαν μετά και την πρωινή έφοδο ανακατάληψης της πλατείας υπήρξαν συγκεχυμένες: Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε σκοτωθεί και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν κατά τις νέες συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου.

Ωστόσο σε εικόνες του Reuters απεικόνιζαν δύο σοροί διαδηλωτών καλυμμένες πρόχειρα με νάιλον.

Το BBC επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες έκανε λόγω για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Και αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο ανέβασε τον αριθμό στους 17 και το μεσημέρι στους 25 νεκρούς!

Το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα στείλει στο Κίεβο εκπρόσωπό του για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον ρώσο πρόεδρο να στείλει έναν εκπρόσωπο στο Κίεβο για να συμμετάσχει ως μεσολαβητής σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση», σημείωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν επέλεξε για τη θέση τον συνήγορο του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Ενας αστυνομικός συνελήφθη από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από όλες τις πλευρές, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης εκεχειρία με την αντιπολίτευση. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, οι οποίες απαντούσαν κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων.

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία θα ήταν θετικό βήμα εάν και εφόσον εφαρμοστεί», είχαν μαντέψει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Παράλληλα πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την «εικασία» ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Οι Ομπάμα και Χάρπερ, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας..